Coś na szybko, coś na zdrowo a przy tym bardzo smacznie. Pierś z indyka marynowana w musztardzie i miodzie, podana na liściach sałaty z avocado i papryką. Ja zjadłam ją jako popołudniową ciepłą przekąskę a mojemu Kochanie spakowałam sałatkę między dwie kromki ciemnego chleba do pracy na drugie śniadanie. Gorąco polecam.
Składniki:
- duża pierś z indyka, około 400g
- 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżka miodu
- sok z 1 cytryny
- 1 avocado, miękkie
- pół główki sałaty lodowej
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sól, pieprz
Pokrój pierś z indyka w paski, przełóż do miski. Przypraw solą, pieprzem i dodaj składniki marynaty: miód, musztardę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa 5-6 minut aż będą złote.
W tym czasie na talerzach rozłóż liście sałaty, plastry avocado i paseczki papryki.
Dodaj ziarna sezamu do mięsa i smaż jeszcze minutę aż sezam zacznie nabierać koloru. Układaj kawałki mięsa na sałacie i gotowe.
Można dodatkowo skropić sałatkę olejem sezamowym, ale uważam że więcej tłuszczu jej nie potrzeba. Smacznego.
Świetne przepisy znalazłam u Ciebie. A taką sałatkę z przyjemnością zrobię sobie do pracy. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńzapowiada się przepysznie! bardzo apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula