Połączenie selera i jabłka, wiadomo, smakuje zawsze dobrze. Doprawiamy kajeńskim, imbirem, chwilę gotujemy i mamy gotowy garnek pysznej zupy.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Complete low fat" Marks&Spencer.
Składniki:
W garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj selera, jabłko i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodaj do warzyw bulion, pieprz kajeński, mielony imbir (jeśli dodajesz) i na małym ogniu gotuj pod przykryciem 25-30 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
Zmiksuj zupę blenderem na krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej zupę do miseczek, posyp jabłkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i mieloną słodką papryką.
Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Complete low fat" Marks&Spencer.
Składniki:
- 25g masła
- 500g selera, obranego i pokrojonego w kostkę
- 3-4 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
- 1.2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej domowego)
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie)
- sól i biały pieprz do smaku
- mielona słodka papryka
W garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj selera, jabłko i smaż na średnim ogniu około 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodaj do warzyw bulion, pieprz kajeński, mielony imbir (jeśli dodajesz) i na małym ogniu gotuj pod przykryciem 25-30 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
Zmiksuj zupę blenderem na krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej zupę do miseczek, posyp jabłkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i mieloną słodką papryką.
Dotychczas lubiłam to połączenie smaków w surówce. Świetny pomysł na zupę, będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńChciałabym spróbować!
OdpowiedzUsuńŻeniu! Zupa stworzona dla mnie! Seler i jabłko w zupie to coś wyjątkowo smacznego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Już ją lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglada doskonale. Wlasnie mialam w planach podobna zupe. Teraz na pewno ja zrobie bo seler uwielbiam :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
Piękna zupa i bardzo brytyjska! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupy i dużo ich gotuję, ale przyznaję takiej jeszcze nie jadłam!
OdpowiedzUsuń