wtorek, 25 stycznia 2011

Fish Pie. Zapiekanka rybna.

    A dziś tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Zapiekanka ta zwykle przyrządzana jest z białej ryby, sosu beszamelowego, jajka na twardo i zapiekana pod ciastem lub ziemniakami. Wariacji jest wiele. Moja dzisiejsza  to biała ryba, krewetki, wędzony łosoś w sosie beszamelowym z dużą ilościa koperku, zapiekana po warstwą ziemiaczanego puree, podana z gotowanym brokułem.











Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 35g masła
  • łyżka mąki
  • pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki koperku, drobno posiekanego
  • 80g wędzonego łososia, pokrojonego w niewielkie kawałki
  • 400g filetów z białej ryby, pokrojonej w 1,5 cm kawałeczki
  • 100g krewetek, ugotowanych

Składniki na puree:

  • 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w niewielkie kawałki
  • 25g masła
  • 50ml mleka


 

   



Zacznij od puree. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnij przez praskę, dodaj masło i mieszając dolewaj powoli mleko by nie było za rzadkie. Dopraw solą i pieprzem.
Dalej wlej na patelnie mleko, dodaj masło,  mąkę i gotuj na średnim ogniu mieszając aż sos zacznie gęstnieć (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj mleka). Dodaj szczypiorek i gotuj jeszcze przez minutę. Przestudź pięć minut mieszając co jakiś czas. Dodaj żółtko, łososia wędzonego,  koperek, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
W naczyniu do pieczenia układaj na dnie kawałki ryby, krewetki, następnie sos z łososiem i na wierzch puree ziemniaczane. Wygładź.
Zapiekaj około  40 minut w temperaturze 190 stopni, ziemniaki powinny być rumiane.

5 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam Fish Pie, choć uwielbiam, więc nie wiem skąd taka przerwa... Dobrze, że mnie obudziłaś z uśpienia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancki fish pie. Widze ze na rybojada trafilem, hurra! Kalmar i avokado tez mi wpadly w oko, no i ta zupka toskanska!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się przyznać,że ja nigdy nie jadłam Fish Pie, ale po tym co tu zobaczyła chyba będę musiała, bo wciąż nie mogę oderwać od niego oczu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie smakuje ryba zapiekana i myślę, że ja właśnie najbardziej lubią ją jeść w takiej formie. Od niedawna również zachwycam się przepisem na łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ i jestem zdania, że jest to rewelacyjne danie.

    OdpowiedzUsuń