A dziś tradycyjna potrawa kuchni brytyjskiej. Zapiekanka ta zwykle przyrządzana jest z białej ryby, sosu beszamelowego, jajka na twardo i zapiekana pod ciastem lub ziemniakami. Wariacji jest wiele. Moja dzisiejsza to biała ryba, krewetki, wędzony łosoś w sosie beszamelowym z dużą ilościa koperku, zapiekana po warstwą ziemiaczanego puree, podana z gotowanym brokułem.
Składniki:
Składniki na puree:
Zacznij od puree. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnij przez praskę, dodaj masło i mieszając dolewaj powoli mleko by nie było za rzadkie. Dopraw solą i pieprzem.
Dalej wlej na patelnie mleko, dodaj masło, mąkę i gotuj na średnim ogniu mieszając aż sos zacznie gęstnieć (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj mleka). Dodaj szczypiorek i gotuj jeszcze przez minutę. Przestudź pięć minut mieszając co jakiś czas. Dodaj żółtko, łososia wędzonego, koperek, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
W naczyniu do pieczenia układaj na dnie kawałki ryby, krewetki, następnie sos z łososiem i na wierzch puree ziemniaczane. Wygładź.
Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 190 stopni, ziemniaki powinny być rumiane.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 35g masła
- łyżka mąki
- pęczek szczypiorku, drobno posiekanego
- 1 żółtko
- 2 łyżki koperku, drobno posiekanego
- 80g wędzonego łososia, pokrojonego w niewielkie kawałki
- 400g filetów z białej ryby, pokrojonej w 1,5 cm kawałeczki
- 100g krewetek, ugotowanych
Składniki na puree:
- 1 kg ziemniaków, obranych, pokrojonych w niewielkie kawałki
- 25g masła
- 50ml mleka
Zacznij od puree. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Przecisnij przez praskę, dodaj masło i mieszając dolewaj powoli mleko by nie było za rzadkie. Dopraw solą i pieprzem.
Dalej wlej na patelnie mleko, dodaj masło, mąkę i gotuj na średnim ogniu mieszając aż sos zacznie gęstnieć (jeśli będzie zbyt gęsty, dodaj mleka). Dodaj szczypiorek i gotuj jeszcze przez minutę. Przestudź pięć minut mieszając co jakiś czas. Dodaj żółtko, łososia wędzonego, koperek, sól i pieprz do smaku, dobrze wymieszaj.
W naczyniu do pieczenia układaj na dnie kawałki ryby, krewetki, następnie sos z łososiem i na wierzch puree ziemniaczane. Wygładź.
Zapiekaj około 40 minut w temperaturze 190 stopni, ziemniaki powinny być rumiane.
Bardzo dawno nie jadłam Fish Pie, choć uwielbiam, więc nie wiem skąd taka przerwa... Dobrze, że mnie obudziłaś z uśpienia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Bardzo elegancki fish pie. Widze ze na rybojada trafilem, hurra! Kalmar i avokado tez mi wpadly w oko, no i ta zupka toskanska!
OdpowiedzUsuńMuszę się przyznać,że ja nigdy nie jadłam Fish Pie, ale po tym co tu zobaczyła chyba będę musiała, bo wciąż nie mogę oderwać od niego oczu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFajnie smakuje ryba zapiekana i myślę, że ja właśnie najbardziej lubią ją jeść w takiej formie. Od niedawna również zachwycam się przepisem na łososia zapiekanego z sosem truflowym https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-zapiekany-z-sosem-truflowym-i-bulgurem-ze-smazonymi-grzybami/ i jestem zdania, że jest to rewelacyjne danie.
OdpowiedzUsuń