Składniki:
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- duża szczypta płatków chili
- łyżka oliwy z oliwek
- czerwona cebula, posiekana
- 140g czerwonej soczewicy
- 850ml bulionu warzywnego
- 400g pomidorów z puszki
- 200g ciecierzycy ugotowanej
- mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
- jogurt nturalny
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj kumin i chili ( ja dodałam jednę suszoną papryczkę chili, pokruszoną, jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie krusz papryczki a przed miksowaniem wyjmij ją z zupy ), smaż aż ziarna zaczną skwierczeć i intesywnie pachnieć. Dodaj cebulę i smaż pięć minut. Następnie dodaj soczewicę, pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez 15 minut tak by soczewica była miękka. Zmiksuj blenderem zupę do gładkiej konsystencji a następnie dodaj ciecierzycę i gotuj na malutkim ogniu przez 2-3 minutki, dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Podawaj gorącą z łyżką jogurtu.
Bardzo mi dziś potrzeba takiej rozgrzewającej pysznej zupy - Twoja piękna!
OdpowiedzUsuńI pięknie na Twoim blogu - będę chętnie odwiedzać!
Pozdrawiam serdecznie!
nigdy nie jadłam takiej zupki
OdpowiedzUsuń