wtorek, 25 stycznia 2011

Zupa z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i chili.

       Pachnąca kuminem, rozgrzewająca gorącym chili i bardzo pożywna. Idealna na szybki obiad w mroźne dni. Obowiązkowo podana z łyżką jogurtu naturalnego. Przepis pochodzi z magazynu "GoodFood".











Składniki:
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • duża szczypta płatków chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • czerwona cebula, posiekana
  • 140g czerwonej soczewicy
  • 850ml bulionu warzywnego
  • 400g pomidorów z puszki
  • 200g ciecierzycy ugotowanej
  • mały pęczek natki pietruszki lub kolendry
  • jogurt nturalny 



W garnku rozgrzej oliwę, dodaj kumin i chili  ( ja dodałam jednę suszoną papryczkę chili, pokruszoną, jeśli nie lubisz pikantnych potraw nie krusz papryczki a przed miksowaniem wyjmij ją z zupy ),  smaż aż ziarna zaczną skwierczeć i intesywnie pachnieć. Dodaj cebulę i smaż pięć minut. Następnie dodaj soczewicę, pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez 15 minut tak by soczewica była miękka. Zmiksuj blenderem zupę do gładkiej konsystencji a następnie dodaj ciecierzycę i gotuj na malutkim ogniu przez 2-3 minutki, dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Podawaj gorącą z łyżką jogurtu.

2 komentarze:

  1. Bardzo mi dziś potrzeba takiej rozgrzewającej pysznej zupy - Twoja piękna!
    I pięknie na Twoim blogu - będę chętnie odwiedzać!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń