czwartek, 24 listopada 2011

Szpinakowe curry z krewetkami.


Aromatyczne, pożywne i bardzo łatwe w wykonaniu.
Możemy podać klasycznie z chlebkiem naan lub ryżem, lub troszkę inaczej, z quinoą, naturalnym jogurtem i ziarnami granatu.









Składniki:
  • 250 g świeżych krewetek (mrożone wcześniej rozmrażamy)
  • 250 g młodego szpinaku, umytego i osuszonego
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa


Na dużej patelni rozgrzej około 1 1/2 łyżki oliwy. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż około 5 minut aż cebula zacznie się rumienić.
Dodaj przyprawy i smaż około minuty. Dodaj 100ml wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj  krewetki i smaż kolejne 4-5 minut,  dodaj szpinak i smaż do momentu aż liście zwiędną.
Curry podałam z quinoą, jogurtem naturalnym i ziarnami granatu.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Jak pysznie! Fajnie, że już jesteś z powrotem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja! Miło Cię widzieć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteś!!!! Hurra:D
    Wracasz z pysznościami, bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznosci! I zdecydowanie w moim guscie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałości. Krewetki uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. absolutnie w moim guscie :) wyglada wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za miłe komentarze:)
    mało mnie na blogowisku i będzie nadal mało, ale moje dziecko pochłania niebywale dużo czasu...
    Pozdrawiam mocno:))

    OdpowiedzUsuń
  8. absolutnym hitem jest szpinak w curry! mniam!

    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowite. Ciekawe połączenie smaków i kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
  10. tez cie pozdrawiam mooocno :) zajmuj sie dzieckiem, to jest najwazniejsze, ale zagladaj na bloga, bo teskno :)

    OdpowiedzUsuń