Aromatyczne, pożywne i bardzo łatwe w wykonaniu.
Możemy podać klasycznie z chlebkiem naan lub ryżem, lub troszkę inaczej, z quinoą, naturalnym jogurtem i ziarnami granatu.
Składniki:
- 250 g świeżych krewetek (mrożone wcześniej rozmrażamy)
- 250 g młodego szpinaku, umytego i osuszonego
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- oliwa
Na dużej patelni rozgrzej około 1 1/2 łyżki oliwy. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, smaż około 5 minut aż cebula zacznie się rumienić.
Dodaj przyprawy i smaż około minuty. Dodaj 100ml wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj krewetki i smaż kolejne 4-5 minut, dodaj szpinak i smaż do momentu aż liście zwiędną.
Curry podałam z quinoą, jogurtem naturalnym i ziarnami granatu.
Smacznego!
Jak pysznie! Fajnie, że już jesteś z powrotem :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja! Miło Cię widzieć!
OdpowiedzUsuńJesteś!!!! Hurra:D
OdpowiedzUsuńWracasz z pysznościami, bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam!
Pysznosci! I zdecydowanie w moim guscie.
OdpowiedzUsuńWspaniałości. Krewetki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńabsolutnie w moim guscie :) wyglada wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze:)
OdpowiedzUsuńmało mnie na blogowisku i będzie nadal mało, ale moje dziecko pochłania niebywale dużo czasu...
Pozdrawiam mocno:))
absolutnym hitem jest szpinak w curry! mniam!
OdpowiedzUsuńYummy & Tasty
Bardzo smakowite. Ciekawe połączenie smaków i kolorów :)
OdpowiedzUsuńtez cie pozdrawiam mooocno :) zajmuj sie dzieckiem, to jest najwazniejsze, ale zagladaj na bloga, bo teskno :)
OdpowiedzUsuń