środa, 30 listopada 2011

Zupa selerowo-jabłkowa.

    Połączenie selera i jabłka, wiadomo, smakuje zawsze dobrze. Doprawiamy kajeńskim,  imbirem, chwilę gotujemy i mamy gotowy garnek pysznej zupy.
 Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Complete low fat" Marks&Spencer.




Składniki:
  • 25g masła
  • 500g selera, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 3-4 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1.2 l bulionu drobiowego lub warzywnego (najlepiej domowego)
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • łyżeczka mielonego imbiru (opcjonalnie)
  • sól i biały pieprz do smaku
  • mielona słodka papryka


W garnku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj selera, jabłko i smaż na średnim ogniu około 5 minut,  aż warzywa zaczną mięknąć.
Dodaj do warzyw bulion, pieprz kajeński, mielony imbir (jeśli dodajesz)  i na małym ogniu gotuj pod przykryciem 25-30 minut, aż seler będzie bardzo miękki.
Zmiksuj zupę blenderem na krem, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wlej zupę do miseczek, posyp jabłkiem pokrojonym w drobną kosteczkę i mieloną słodką papryką.


7 komentarzy:

  1. Dotychczas lubiłam to połączenie smaków w surówce. Świetny pomysł na zupę, będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żeniu! Zupa stworzona dla mnie! Seler i jabłko w zupie to coś wyjątkowo smacznego!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada doskonale. Wlasnie mialam w planach podobna zupe. Teraz na pewno ja zrobie bo seler uwielbiam :))

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna zupa i bardzo brytyjska! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię zupy i dużo ich gotuję, ale przyznaję takiej jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń