Czekając na wiosnę...
Składniki:
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodaj mieloną kolendrę, kumin, pieprz kajeński, imbir, wymieszaj. Dodaj dynię i dobrze wymieszaj by cała pokryła sie przyprawami, dodaj bulion i zagotuj ( zamiast bulionu użyłam wody i dodałam łyżeczkę soli).
Zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Dodaj większość świeżej, posiekanej kolendry (resztę zachowaj do przybrania) i zmiksuj zupę blenderem na krem. Dodaj mleko kokosowe do smaku ( ja dodałam 250 ml), dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1.5 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżka świeżego imbiru, starkowany lub drobno posiekany
- pęczek świeżej kolendry
- 1 litr bulionu (lub wody)
- 400 ml mleka kokosowego
- sól, pieprz
W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodaj mieloną kolendrę, kumin, pieprz kajeński, imbir, wymieszaj. Dodaj dynię i dobrze wymieszaj by cała pokryła sie przyprawami, dodaj bulion i zagotuj ( zamiast bulionu użyłam wody i dodałam łyżeczkę soli).
Zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Dodaj większość świeżej, posiekanej kolendry (resztę zachowaj do przybrania) i zmiksuj zupę blenderem na krem. Dodaj mleko kokosowe do smaku ( ja dodałam 250 ml), dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
ubóstwiam zupy z dodatkiem mleczka kokosowego zwłaszcza pomidorową. Z dyni jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wykonam w sezonie,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko ;)
Fajny blog! :) Zapraszam do mnie! http://boronappetit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńŚwietna zupka.
OdpowiedzUsuńP.S A koleżanka gdzie znikła?
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńZupa dyniowa smak który rozpoczyna jesień :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń