piątek, 10 lutego 2012

Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

        Czekając na wiosnę...




Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1.5 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, starkowany lub drobno posiekany
  • pęczek świeżej kolendry
  • 1 litr bulionu (lub wody)
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz


W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i smaż około 5 minut, aż cebula zmięknie.
Dodaj mieloną kolendrę, kumin, pieprz kajeński, imbir, wymieszaj. Dodaj dynię i dobrze wymieszaj by cała pokryła sie przyprawami, dodaj bulion i zagotuj ( zamiast bulionu użyłam wody i dodałam łyżeczkę soli).
Zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
Dodaj większość świeżej, posiekanej kolendry (resztę zachowaj do przybrania) i zmiksuj zupę blenderem na krem. Dodaj mleko kokosowe do smaku ( ja dodałam 250 ml), dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!



5 komentarzy:

  1. ubóstwiam zupy z dodatkiem mleczka kokosowego zwłaszcza pomidorową. Z dyni jeszcze nie próbowałam, ale na pewno wykonam w sezonie,
    pozdrawiam cieplutko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny blog! :) Zapraszam do mnie! http://boronappetit.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna zupka.
    P.S A koleżanka gdzie znikła?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa dyniowa smak który rozpoczyna jesień :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń