sobota, 15 stycznia 2011

Słonecznie

Involtini z bakłażana z mozzarellą

  Lekkie, aromatyczne danie pachnące słońcem. Gorąco polecam, szczególnie w te dni gdy za oknem deszcz I wiatr hula, a my w grubych skarpetach chowamy się pod kocyk.


Składniki, 2 porcje:
• 1 kulka mozzarelli
• 1 bakłażan
• 1 mała cebulka
• 1 puszka pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym
• 1 ząbek czosnku
• 8 czarnych oliwek
• 5-7 suszonych pomidorów z zalewy
• garść liści bazylii
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz


Przygotowanie: 

    Mozzarellę pokroić na plasterki, ułożyć na sitku i odsączyć z zalewy. Bakłażana pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posypać solą i odstawić na 15 minut, aby puścił sok i pozbył się goryczki.
    W międzyczasie pokroić cebulkę w kosteczkę i zeszklić ją na 2 łyżkach oliwy na małym ogniu. Dodać posiekany drobno czosnek, pomidory, doprawić solą oraz pieprzem, gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
    Bakłażany opłukać i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Grillować na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej strony, skrapiając oliwą z oliwek, aż będą miękkie i pokryją się ciemnymi pasami.
    Posiekać drobno suszone pomidory I oliwki. Przełożyć do miski i wymieszać z drobno posiekaną bazylią. Farsz nałożyć na plasterki bakłażanów, na wierzchu położyć po kawałku mozzarelli. Zwijać w roladki i spinać wykałaczkami.
    Do żaroodpornego naczynia wlać sos pomidorowy i ułożyć na nim roladki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać aż ser się rozpuści, przez około kilkanaście minut. Involtini podawać gorące, na przystawkę lub na danie główne z makaronem.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. No dobra, dosyc juz widzialam :) ide cie "za-ulubić" i bede cie obserwować :) kocham twoje jedzenie. Dla mnie to jedno wielkie MNIAM!

    OdpowiedzUsuń