Składniki na placki:
- 300g ziemniaków, tartych
- 100g marchwi, tartej
- garść ziaren sezamu
- garść ziaren lnu
- mały pęczek natki pietruszki,drobno posiekanej
- sól, pieprz
- olej
Składniki na sos:
- 150g kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 1.5 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
- 200g łososia wędzonego
- 1 avocado
- sok z cytryny
Na placki połącz dokładnie wszystkie składniki, uformuj płaskie kotleciki i smaż na oleju z obu stron aż nabiorą ładnego rumianego koloru ( ja tarłam warzywa na tarce o grubych oczkach, lubię czuć w plackach teksturę, ale można też je zetrzeć tradycyjnie).
W miseczce wymieszaj 100g śmietany, miód, musztardę, sól i pieprz i odstaw do lodówki do schłodzenia.
Avocado pokrój w cienkie plastry i dokładnie wymieszaj w miseczce z sokiem z cytryny.
Placki posmaruj pozostałą kwaśną śmietaną, na niej układaj plastry avocado, kawałek łososia a wierzch polej sosem musztardowo-miodowym.
strasznie fajne te plackowe dodatki! sprawiają, że stają się takie niebanalne.
OdpowiedzUsuńSwietne placki. Strasznie mi sie podoba dodatek marchewki. I jesli sa tak chrupiace jak wygladaja to ja od razu przysiadam sie do Twojego stolu :))
OdpowiedzUsuńo wow ale sympatycznie-pysznie wyglądają. Przysiadam się razem z majką to ja razem z nią :)
OdpowiedzUsuńAbsolutnie niezwykłe! Jestem zachwycona! Jak dobrze, że po szaleństwach z awokado nadal mam ich spory zapas i trafią jutro na placki!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie!
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
O jejuniu, Żenia, wymiękłam... Cudo!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie składników.
OdpowiedzUsuńU Ciebie - jak zwykle - wspaniałości! Świetny przepis, przecudne danie, a dodatek avocado - idealny:)
OdpowiedzUsuńwygląda oszałamiająco! musi być pyszne...
OdpowiedzUsuńja swoje placki też zawsze robię z marchewką, ale nigdy nie dodawałam ziaren. muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają super. i to awokado...