czwartek, 10 lutego 2011

Marchewkowo-imbirowa zupa z cytrynową śmietaną.

             Po długich, szarych i deszczowych dniach wreszcie zaświeciło słońce w moim mieście. Usiadłam więc nad rzeką , zamknęłam oczy i łapałam z promieniami słońca energię na dalsze dni. 
Efektem końcowym tej sesji nasłoneczniania jest zupa marchewkowa z imbirem z dodatkiem śmietany cytrynowej. 










Składniki:

  • 600g marchwi, obranej, pokrojonej w małe kawałki
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 łyżka świeżo tartego imbiru
  •  25g masła
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 650 ml bulionu warzywnego
  • starta skórka z cytryny
  • 55ml kwaśnej śmetany



W garnku z grubym dnem rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż kilka minut by zmiękła. Dodaj imbir, czosnek i smaż kolejne 2-3 minuty.  Następnie dodaj pokrojoną marchew i smaż kilka minut. Wlej bulion i zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut aż marchew będzie bardzo miękka.
W małej miseczce wymieszaj śmietanę ze skórką z cytryny, przykryj i wstaw do lodówki do schłodzenia.
Zupę zdejmij z ognia i odstaw do wystygnięcie. Blenderem zmiksuj zupę i znowu podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. 
Wlej zupę do miseczek, dodaj po łyżce cytrynowej śmietany. 
Przed podaniem możesz dodać do zupy jeszcze trochę świeżego imbiru jeśli lubisz jego intesywny smak.




5 komentarzy:

  1. Slonce na dworze i slonce w filizance :) Swietna zupka. A u mnie po kilku dniach wiosennej pogody dzis pada deszcz... mam nadzieje, ze to tylko chwilowa zmiana pogody bo juz zdazylam sie do slonca przyzwyczaic :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam dwie rzeczy.. zupy kremy i zupy jedzone z kubka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciszy oczy, szkoda że nie moje podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne jest smaczna, kremowa zupka, jej zachęcający kolor - marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zupka, wszystko co z imbirem i śmietaną bardzo mi odpowiada, a gdy jeszcze do tego jest to zupa-krem - to już w ogóle:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń