wtorek, 8 lutego 2011

Papryka faszerowana z jogurtowym sosem tahini.

          Faszerowana kuskusem papryka to fajna, lekka przekąska. Dziś dodatkowo do papryki zgrillowałam marynowane w oliwie i czosnku plastry sera halloumi i podałam z jogurtowym sosem tahini. Taka paryka z dodatkami to już pożywne danie obiadowe. Polecam szczególnie sos jogurtowy z sezamową pastą i szczyptą kolendry, nadający całej potrawie orientalnego charakteru.







Składniki:
  • 6 papryk, przeciętych wzdłóż z usunietymi gniazdami nasion
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Skłądniki na farsz:
  • 200g kaszki kuskus
  • 280ml bulionu warzywnego
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 100g suszonych pomidorów w oliwie, drobno posiekanych
  • 40g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 6 łyżek wody

 Skladniki na sos:
  • 200g pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 150g jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
  • sól
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry









Zacznij od przygotowania sosu jogurtowego, czyli wymieszaj wszystkie składniki w miseczce, przykryj i odstaw do lodówki by się smaki przegryzły.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Papryki posmaruj oliwą, przypraw delikatnie solą i pieprzem. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj 10 minut. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Posiekaną cebulę i czosnek smaż na patelni z oliwą tak by zmiękła ale nie zbrązowiała. Dodaj cebulkę do kuskusu, oliwki, suszone pomidory, natkę pietruszki, sok z cytryny, pieprz i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku ( ja dodałam jeszcze trochę oliwy z suszonych pomidorów).
Faszeruj papryki, podlej wodą i zapiekaj kolejne 30-35 minut, lub do czasu gdy papryka bedzie miękka.

5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, jednak nie jestem przekonana do kuskusu. Kurcze próbowałam go i chyba był źle przygotowany i nie mogłam go zjeść, ale ten Twój farsz wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci! Narobilas mi strasznej ochoty na to danie :) Ser halloumi to moje najnowsze odkrycie i musze przyznac, ze zakochalam sie w nim od pierwszego kesa :) Troche w smaku przypomina mi nasze polskie oscypki, za ktorymi przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię nadziewaną paprykę, ale nigdy jeszcze w takiej wersji. Zdecydowanie do nadrobienia, bo wspaniale się zapowiada!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. te intensywne kolory sprawiają, że ma się wielką ochotę na taką paprykę już od samego patrzenia na zdjęcie.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie i zdrowo, a sos z tahini bardzo mnie zaintrygował:)

    OdpowiedzUsuń