Składniki:
- 6 papryk, przeciętych wzdłóż z usunietymi gniazdami nasion
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Skłądniki na farsz:
- 200g kaszki kuskus
- 280ml bulionu warzywnego
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1-2 łyżki oliwy
- 100g suszonych pomidorów w oliwie, drobno posiekanych
- 40g czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- 6 łyżek wody
Skladniki na sos:
- 200g pasty tahini
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 150g jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
- sól
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
Zacznij od przygotowania sosu jogurtowego, czyli wymieszaj wszystkie składniki w miseczce, przykryj i odstaw do lodówki by się smaki przegryzły.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Papryki posmaruj oliwą, przypraw delikatnie solą i pieprzem. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj 10 minut. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 5 minut do napęcznienia.
Posiekaną cebulę i czosnek smaż na patelni z oliwą tak by zmiękła ale nie zbrązowiała. Dodaj cebulkę do kuskusu, oliwki, suszone pomidory, natkę pietruszki, sok z cytryny, pieprz i delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw do smaku ( ja dodałam jeszcze trochę oliwy z suszonych pomidorów).
Faszeruj papryki, podlej wodą i zapiekaj kolejne 30-35 minut, lub do czasu gdy papryka bedzie miękka.
Wspaniale wygląda, jednak nie jestem przekonana do kuskusu. Kurcze próbowałam go i chyba był źle przygotowany i nie mogłam go zjeść, ale ten Twój farsz wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPysznosci! Narobilas mi strasznej ochoty na to danie :) Ser halloumi to moje najnowsze odkrycie i musze przyznac, ze zakochalam sie w nim od pierwszego kesa :) Troche w smaku przypomina mi nasze polskie oscypki, za ktorymi przepadam :)
OdpowiedzUsuńCzęsto robię nadziewaną paprykę, ale nigdy jeszcze w takiej wersji. Zdecydowanie do nadrobienia, bo wspaniale się zapowiada!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
te intensywne kolory sprawiają, że ma się wielką ochotę na taką paprykę już od samego patrzenia na zdjęcie.. :-)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo, a sos z tahini bardzo mnie zaintrygował:)
OdpowiedzUsuń