Aromatyczne risotto przyrządzone na wywarze z ryb, z kalmarami i obsypane gremolatą, mieszanką natki pietruszki, czosnku i skórki z cytryny, nadającej całej potrawie wyrazistości i świeżości.
Składniki:
- 1 szlanka ryżu Carnaroli (250ml)
- 25g masła
- oliwa z oliwek
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 150 ml białego wina
- 500 ml bulionu rybnego
- 500g tuszek małych kalmar, oczyszczonych i pokrojonych w krążki
- 1 cytryna, otarta skórka i sok z jej połowy
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- sól i pieprz
Rozgrzej na dużej patelni masło i łyżkę oliwy, dodaj szalotke, ząbek drobno posiekanego czosnku i smaż dwie minutki by cebulka zmiękła. Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Wlej wino i smaż, aż ryż je wchłonie.
Dodawaj wywar rybny - po kilka łyżek na raz. Kolejną porcję wywaru należy wlewać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Czas smażenia wynosi ok. 15-20 minut.
Dodawaj wywar rybny - po kilka łyżek na raz. Kolejną porcję wywaru należy wlewać dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie poprzednią porcję. Czas smażenia wynosi ok. 15-20 minut.
Uwaga: nie wolno wlewać całego wywaru od razu, bo zamiast risotta będziemy mieli zupę.
Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Na koniec dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
By przygotować kalmary rozgrzej patelnię do wysokiej temperatury, wlej trzy łyżki oliwy i smaż kalmary z dobrą szczyptą soli parę minut by nabrały rumianego koloru. Pod koniec smażenia dodaj sok z połowy cytryny, dobrze wymieszaj i gotowe.
W miseczce wymieszaj składniki gremolaty: natkę pietruszki, otartą skórkę z cytryny i posiekany ząbek czosnku.
Na ciepłe talerze nakłądaj risotto, posyp je gremolatą a na wierzchu ukłądaj kalmary.
Podaj z kieliszkiem białego wina.
Jestem u Ciebie po raz pierwszy i bardzo mi się podoba! Świetny przepis. Uwielbiam risotto, a w nim owoce morza;) Zdecydowanie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńŻeniu! Wspaniały przepis! Zapiszę sobie do szybkiego wypróbowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego weekendu:)