Makaron, brokuły i anchois. Tak prosto. Tak smacznie.
Składniki:
- duża główka brokuła
- 400g makaronu
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 50g filecików anchois, drobno posiekanych
- 1 łyżeczka płatków chili
- pół cytryny
- parmezan do podania
Podziel brokuła na małe różyczki i gotuj go w garnku przez trzy minuty, odcedź zachowując wodę. Następnie ugotuj makaron zgodnie z przepisem z opakowania w wodzie po brokułach.
Rozgrzej olej na patelni i smaż czosnek aż będzie złoty, wyjmij go. Na petelnie dodaj fileciki anchois, chili, pół szklanki wody z gotującego się makaronu i gotuj wszystko dwie minuty tak by sos się zredukował o połowę. Dodaj brokuły, sok z cytryny, gotuj jeszcze minutę i dodaj makaron. Dobrze wszystko wymieszaj i już.
Podaj z tartym parmezanem.
wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńbardzo mnie zaciekawiłaś takim podaniem makaronu, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie, chociaż ja dodałabym więcej filecików :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula