niedziela, 30 stycznia 2011

Makaron z filecikami anchois.

Makaron, brokuły i anchois. Tak prosto. Tak smacznie. 









Składniki:

  • duża główka brokuła
  • 400g makaronu
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 50g filecików anchois, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • pół cytryny
  • parmezan do podania



Podziel brokuła na małe różyczki i gotuj go w garnku przez trzy minuty, odcedź zachowując wodę. Następnie ugotuj makaron zgodnie z przepisem z opakowania w wodzie po brokułach.
Rozgrzej olej na patelni i smaż czosnek aż będzie złoty, wyjmij go. Na petelnie dodaj fileciki anchois, chili, pół szklanki wody z gotującego się makaronu i gotuj wszystko dwie minuty tak by sos się zredukował o połowę. Dodaj brokuły, sok z cytryny, gotuj jeszcze minutę i dodaj makaron. Dobrze wszystko wymieszaj i już.
Podaj z tartym parmezanem.

3 komentarze:

  1. bardzo mnie zaciekawiłaś takim podaniem makaronu, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe połączenie, chociaż ja dodałabym więcej filecików :)

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń