Kolejna propozycja z książki "Naturally Fast Food", smażona kapusta z kurkumą i imbirem. Kapusta jest bardzo smaczna, solo jak i dodatek do ryby lub mięsa.
Przepis podał zieloną kapustę w składnikach, ja użyłam pekińskiej, która bardzo szybko mięknie i była gotowa w niecałe 5 minut, następnym razem użyję włoskiej kapusty, która, myślę że równie dobrze będzie tu pasowała.
Składniki:
Pokrój kapustę najcieniej jak tylko potrafisz, obierz imbir, czosnek i pokrój w plasterki, również bardzo cienko. Posiekaj orzechy, jeśli używasz.
Wymieszaj w kubeczku 100ml gorącej wody z kurkumą, sosem rybnym i sokiem z cytryny.
Rozgrzej oliwę w woku i smaż na średnim ogniu kapustę przez minutę lub dwie aż zacznie mięknąć.
Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir i orzeszki i smaż dalej 2-3 minuty ciągle mieszając.
Wlej mieszankę z kurkumą i smaż kolejną minutę, lub aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem wmieszaj liście kolendry.
Możesz dodać szczyptę chili i zamienić , jak ja to zrobiłam, orzeszki ziemne na stostowane ziarna sezamu, które dodajesz na sam koniec, razem z kolendrą.
Smacznego!
Przepis podał zieloną kapustę w składnikach, ja użyłam pekińskiej, która bardzo szybko mięknie i była gotowa w niecałe 5 minut, następnym razem użyję włoskiej kapusty, która, myślę że równie dobrze będzie tu pasowała.
Składniki:
- 400g zielonej kapusty (ja użyłam kapusty pekińskiej)
- 2,5cm świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 75g orzeszków ziemnych - opcionalnie
- 1 łyżeczka kurkumy
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżlki oliwy
- duża garść świeżej kolendry, drobno posiekanej
Pokrój kapustę najcieniej jak tylko potrafisz, obierz imbir, czosnek i pokrój w plasterki, również bardzo cienko. Posiekaj orzechy, jeśli używasz.
Wymieszaj w kubeczku 100ml gorącej wody z kurkumą, sosem rybnym i sokiem z cytryny.
Rozgrzej oliwę w woku i smaż na średnim ogniu kapustę przez minutę lub dwie aż zacznie mięknąć.
Następnie dodaj posiekany czosnek, imbir i orzeszki i smaż dalej 2-3 minuty ciągle mieszając.
Wlej mieszankę z kurkumą i smaż kolejną minutę, lub aż kapusta będzie miękka. Przed podaniem wmieszaj liście kolendry.
Możesz dodać szczyptę chili i zamienić , jak ja to zrobiłam, orzeszki ziemne na stostowane ziarna sezamu, które dodajesz na sam koniec, razem z kolendrą.
Smacznego!
Niewiarygodne, jak ona apetycznie wygląda - normalnie zjadłabym ją samą teraz, już, jako clou uczty, nie dodatek.
OdpowiedzUsuńDobra fotografia ma moc czynienia magii.:)
Chętnie bym skosztowała takiej kapustki 'na orientalną modłę'.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę super apetycznie! :)
Świetny przepis! Bardzo lubię połączenie smażonej kapusty i imbiru (u mnie często w połączeniu ze smażoną, zamarynowaną wcześniej wieprzowiną), ale nigdy nie myślałam o doprawianiu jej orzeszkami ziemnymi czy kurkumą... Zdecydowanie do spróbowania! :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie i fajny eksperyment z pekińską :) Zazdraszczam książki ;)
OdpowiedzUsuń