piątek, 20 maja 2011

Perska zupa cebulowa

      Kolejny  przepis  z  książki  "Naturally  Fast  Food",    przepis  na  zupę  podawaną  w  restauracji  Leon.  Zupa  cebulowa  z  dodatkiem  cynamonu  i  suszonej  męty.  Zdrowa,  rozgrzewająca,  pokrzepiająca,  na  te  chłodniejsze  wiosenne  dni.







Składniki:
  • 4 duże cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1 czubata łyżeczka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz

Obierz cebule i cienko je pokrój. Do dużego garnka z pokrywką wlej oliwę, dodaj cebulę, sól i pieprz, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kurkumę, kozieradkę, miętę i smaż jeszcze przez chwilę bez przykrycia.
Dodaj bulion,  laskę cynamonu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Można dodać na koniec świeżej mięty i natki pietruszki.
Można również dodać łyżeczkę cukru na początku duszenia cebuli, ja pominełam.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Zupka bardzo aromatyczna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe przyprawy. Pewnie ugotuję sobie jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa i zmysłowa zupa :) na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupka cebulowa z dodatkiem cynamonu i mięty...zaintrygowało mnie to połączenie. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam zupę cebulową, ale nigdy nie gotowałam jej w takiej orientalnej wersji! Koniecznie do wypróbowania:)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cebulowa na nutę orientalną - zdecydowanie jestem na tak! Szczególnie podoba mi się dodatek cynamonu :)
    Zrobię na pewno!

    Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam zupę cebulową, muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. O, dawno ni bylo zupy :) Bardzo ladne zdjecie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Cynamon, mięta, cebula - normalnie palę się, żeby tego skosztować!
    Wprawdzie z zupami szaleję mało, ale z tymi z Twojego bloga zaszaleję na pewno.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniała zupa, musi niesamowicie pachnieć. Trochę egzotyki w środku zimy, bardzo mi się to podoba:)

    OdpowiedzUsuń