Kolejny przepis z książki "Naturally Fast Food", przepis na zupę podawaną w restauracji Leon. Zupa cebulowa z dodatkiem cynamonu i suszonej męty. Zdrowa, rozgrzewająca, pokrzepiająca, na te chłodniejsze wiosenne dni.
Składniki:
Obierz cebule i cienko je pokrój. Do dużego garnka z pokrywką wlej oliwę, dodaj cebulę, sól i pieprz, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kurkumę, kozieradkę, miętę i smaż jeszcze przez chwilę bez przykrycia.
Dodaj bulion, laskę cynamonu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Można dodać na koniec świeżej mięty i natki pietruszki.
Można również dodać łyżeczkę cukru na początku duszenia cebuli, ja pominełam.
Smacznego!
Składniki:
- 4 duże cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka kurkumy
- 1 czubata łyżeczka mielonej kozieradki
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 laska cynamonu
- 1/2 cytryny
- sól i świeżo mielony pieprz
Obierz cebule i cienko je pokrój. Do dużego garnka z pokrywką wlej oliwę, dodaj cebulę, sól i pieprz, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj kurkumę, kozieradkę, miętę i smaż jeszcze przez chwilę bez przykrycia.
Dodaj bulion, laskę cynamonu i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu kolejne 20 minut.
Dodaj sok z połowy cytryny.
Można dodać na koniec świeżej mięty i natki pietruszki.
Można również dodać łyżeczkę cukru na początku duszenia cebuli, ja pominełam.
Smacznego!
Zupka bardzo aromatyczna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe przyprawy. Pewnie ugotuję sobie jesienią :)
OdpowiedzUsuńCiekawa i zmysłowa zupa :) na pewno smaczna :)
OdpowiedzUsuńZupka cebulowa z dodatkiem cynamonu i mięty...zaintrygowało mnie to połączenie. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę cebulową, ale nigdy nie gotowałam jej w takiej orientalnej wersji! Koniecznie do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńUściski!
Cebulowa na nutę orientalną - zdecydowanie jestem na tak! Szczególnie podoba mi się dodatek cynamonu :)
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno!
Ściskam! :)
uwielbiam zupę cebulową, muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńO, dawno ni bylo zupy :) Bardzo ladne zdjecie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCynamon, mięta, cebula - normalnie palę się, żeby tego skosztować!
OdpowiedzUsuńWprawdzie z zupami szaleję mało, ale z tymi z Twojego bloga zaszaleję na pewno.:)
Wspaniała zupa, musi niesamowicie pachnieć. Trochę egzotyki w środku zimy, bardzo mi się to podoba:)
OdpowiedzUsuń