czwartek, 24 stycznia 2013

Farfalle z jarmużem w sosie harrisa


Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki pasty harissa
  • 300 gr makaronu pełnoziarnistego Farfalle
  • 200 gr jarmużu,
  • 50 gr orzeszków piniowych, uprażonych
  • skórka z połowy cytryny


Zagotuj duży garnek wody. Jarmuż umyj, odkrój twarde łodyżki i posiekaj  liście dość grubo.
W międzyczasie rozetrzyj nożem ząbki czosnku z solą na pastę. W małej miseczce wymieszaj dokładnie pastę harissa, oliwę i roztarty czosnek.
Posól gotującą się wodę, dodaj makaron i gotuj według instrukcji z opakowania. Gdy makaron będzie już prawie ugotowany, dodaj jarmuż i gotuj około minuty, nie dłużej. Odcedź.
W pustym garnku po makaronie podgrzej połowę przygotowanej pasty, dodaj makaron z jarmużem, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe. Mieszaj około minuty podgrzewając na małym ogniu.
Przełóż całość na duży talerz i polej pozostałą pastą harissa.
( przepis znaleziony tu klik)

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, ze wrocilas :) Pyszne danie. Z taka iloscia harissy musi byc dosyc pikantny...?

    Pozdrowienia cieple.

    OdpowiedzUsuń