Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łyżki pasty harissa
- 300 gr makaronu pełnoziarnistego Farfalle
- 200 gr jarmużu,
- 50 gr orzeszków piniowych, uprażonych
- skórka z połowy cytryny
Zagotuj duży garnek wody. Jarmuż umyj, odkrój twarde łodyżki i posiekaj liście dość grubo.
W międzyczasie rozetrzyj nożem ząbki czosnku z solą na pastę. W małej miseczce wymieszaj dokładnie pastę harissa, oliwę i roztarty czosnek.
Posól gotującą się wodę, dodaj makaron i gotuj według instrukcji z opakowania. Gdy makaron będzie już prawie ugotowany, dodaj jarmuż i gotuj około minuty, nie dłużej. Odcedź.
W pustym garnku po makaronie podgrzej połowę przygotowanej pasty, dodaj makaron z jarmużem, skórkę z cytryny, orzeszki piniowe. Mieszaj około minuty podgrzewając na małym ogniu.
Przełóż całość na duży talerz i polej pozostałą pastą harissa.
( przepis znaleziony tu klik)
Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze wrocilas :) Pyszne danie. Z taka iloscia harissy musi byc dosyc pikantny...?
OdpowiedzUsuńPozdrowienia cieple.
bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuń