piątek, 21 stycznia 2011

Kaccha Kheema Kofta Curry. Mięsne kulki w sosie curry.

-Cześć, robię dziś curry.
-O której mamy być?
Na curry zawsze się znajdzie amator. Gotuję wiec duży garnek sosu. Piekę chlebki ( z lenistwa lub braku czasu kupuje w pobliskim sklepiku). Przychodzą znajomi, siadamy do stołu, rwiemy chlebki i czyścimy nimi talerze z sosu. Mmm mmm. 









Składniki:

  • 600g mięsa mielonego, wołowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki starkowanego imbiru
  • 4 łyżki drobniutko posiekanego czosnku, lub przeciśniętego przez praskę
  • 2 zielone lub czerwone chili bez nasion, drobno posiekane
  • pęczek kolendry
  • 4 łyżki świeżych liści mięty
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 łyżka mielonego chili
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki wiórek kokosu
  • 5 łyżek białego maku
  • 4 cebule, posiekane
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala
  • sól do smaku










  Zacznij od mięsnych kulek. Do mięsa mielonego dodaj jajko, połowę posiekanego drobniutko chili, połowę przyprawy Garam Masala, kurkumę, sól, łyżkę tartego imbiru, łyżkę czosnku, pół pęczka posiekanej kolendry i połowę liści mięty. Dobrze wymieszaj. Z tak przygotowanego mięska uformuj nieduże kulki.
Teraz sos:  rozgrzej łyżkę oleju na patelni, dodaj wiórki kokosu i smaż kilka minut, następnie dodaj biały  mak i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj dwie łyżki oleju, cebulę i smaż aż będzie miękka. Przełóż do miseczki, ostudź i zmiksuj do uzyskania gładkiej pasty.
W rondlu, lub garnku o szerokim dnie rozgrzej dwie łyżki oleju, dodaj naszą pastę i smaż kilka minut aż zacznie brązowieć. Dodaj pozostały imbir, czosnek, zielone chili, mielone chili, sól, jogurt i wymieszaj dokładnie. Dodaj dwie filiżanki wody, zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj do sosu mięsne kulki i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min.
Następnie dodaj pozostałą przyprawę Garam Masala, kolendrę, liście mięty i gotuj kolejne 10 minut.
Podaj z chlebkiem Naan lub ryżem.

 

4 komentarze:

  1. a czy ja też mogę przyjść ? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, bardzo lubię koftę i kuchnię hinduską:) Mam pytanie: biały mak? Co to takiego? Dla mnie ciekawostka, bo nigdy o nim nie słyszałam - a jak to jest po angielsku? Może znam go właśnie pod tą nazwą... Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biały mak kupiłam w sklepie z indyjską żywnością, nazywa się POPPY SEEDS czyli jak zwykły mak ale jest biały i trochę drobniejszy. Pozdrawiam również:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe... muszę się rozejrzeć i spróbować!

    OdpowiedzUsuń