Aromatyczne kawałki ryby ułożone na orzeźwiającej sałatce. Jeśli lubicie na ostro, warto dodać do marynaty jeszcze szczyptę chili. Przepis zapożyczony od J.Olivera, jak ostatnio większość moich przepisów i zapewne jeszcze parę przed nami, ale w grudniu przybyło mi parę książek, które to wciąż studiuje od nowa i od nowa i za każdym razem coś nowego się znajdzie, lub na coś innego mam apetyt. Tak więc dziś przenosimy się do Maroko.
Składniki:
- 600g filetów z białej ryby, bez skóry
- oliwa
- sól i pieprz
- 2 pomidory lub kilka koktajlowych, pokrojone,
- ½ małego ogórka, pokrojony
- 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
- pół czerwonej cebulki, posiekanej
- mały pęczek kolendry
- 1 łyżka białego octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- naturalny jogurt, do podania
Składniki na marynatę:
- ½ łyżki papryki
- ½ łyżki kurkumy
- ½ łyżki mielonego imbiru
- ½ łyżki mielonej kolendry
- mały pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki oliwy
- duża szczypta soli
- pieprz
Wymieszaj w misce składniki marynaty. Filety ryby pokrój na kawałki, wymieszaj dokładnie w marynacie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
W tym czasie zrób sałatkę. W dużej misce wymieszaj pomidory, ogórka, marchewkę, cebulkę i kolendre. Dodaj oliwe z oliwek extra virgin, ocet winny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej patelnię i układaj na niej rybę. Smaż z obu stron.
Rybę z sałatką podaj z kaszką kuskus i naturalnym jogurtem.
Cudowne danie, aż zgłodniałam. A przepisy Jamiego Olivera są naprawde bardzo fajne.Mój brat jest fanem jego potraw i marzył o jego książkach, więc pod choinkę dostał aż dwie. Święta minęły, brat wyjechał a książki razem z nim. Zostałam o niczym :( Pozdrawiam i dziękuje za odwiedziny mam nadzieję, że będziesz odwiedzała mnie częściej
OdpowiedzUsuń