wtorek, 18 stycznia 2011

Kalmar i avocado.

  Dwa dni temu, przy wieczornym prasowaniu, oglądałam program telewizyjny “Jamie's Fish Supper,” w którym Jamie Oliver serwował piękne potrawy z ryb i owoców morza. Były to potrawy proste i szbkie w wykonaniu ale pachnące czosnkiem, tymiankiem i morzem. Dziś ja serwuję jedną z nich. Kalmar grillowany podany na aromatycznym guacamole. Gorąco polecam!!!  





 




Składniki:
  • 2 x 150g kalmara, wyczyszczonego
  • sól morska, pieprz swieżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • sok z połowy cytryny


Składniki na guacamole:
  • 2 bardzo miękkie avocado
  • 1 świeże chilli, usunięte gniazdo nasion, drobno posiekane
  • garść kolendry, posiekanej (lub natki pietruszki)
  • 1 pomidor, pokrojony w kosteczkę
  • sok z 1 cytryny
  • ½ czerwonej cebuli, drobno pokrojonej  








Przygotowanie:

   Zacznij od guacamole. Wyciśnij avocado ze skóry do miski usuwając pestkę. Dodaj chilli, natkę kolendry, cebulkę, pomidora i sok z cytryny. Wymieszaj łyżką ostrożnie, by zachować większe kawałki avocado. Spróbuj i dopraw solą, ewentualnie czarnym pieprzem do smaku.
Kalmara nóżki odetnij, tułów przetnij wzdłóż, rozłóż na desce do krojenia na płasko i nożem stołowym ponacinaj płytko na krzyż tworząc małe, ½ cm romby.
Przypraw szczyptą soli i pieprzem, skrop oliwą. Ułóż na bardzo gorącej patelni grillowej kalmary i nóżki dociskając smaż 1-2 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż kolejną minutę. Nóżki mogą pozostać na patelni nieco dłużej. Przenieś do miski, polej oliwą z oliwek extra virgin, dodaj sok z cytryny, szczyptę soli, pieprz. Wymieszaj.
Połóż łyżkę guacamole na talerzu. Pokrój kalmara na centymetrowe kawałki, nóżki na pół. Układaj na guacamole, skrop oliwą z oliwek extra virgin, posyp kolendrą i chilli.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz