poniedziałek, 24 stycznia 2011

Melanzane parmigiana. Bakłażan zapiekany z parmezanem.

   Bakłażan nazywany jest czasem gruszką miłosną i uważany za afrodyzjak. Tak więc dziś w romantcznym nastroju zapiekam owy owoc miłości w pomidorach z serami i aromatyczną bazylia.









Składniki:

  • 3 średniej wielkości bakłażany, pokrojone na 5mm plastry
  • mąka do opruszenia plastrów bakłażana
  • olej
  • 300g sera mozzarella, porwanego na kawałeczki
  • 70g parmezanu, startego
  • kilka liści bazylii

Składniki na sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 pomidory, bez skóry,  pokrojone w kostkę
  • 400g pomidorów z puszki
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • kilka liści bazylii, posiekanej


Plastry bakłażana obsyp solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób sos. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż aż zacznie intesywnie pachnieć w całej kuchni. Dodaj pomidory, sól, pieprz i cukier do smaku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj bazylię i podgotuj jeszcze z minutkę.
Bakłażany opłucz z soli i soku, osusz papierowym recznikiem. Oprusz mąką i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, układaj na talerzu wyłożonym papierowym reczniczkiem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia do pieczenia daj łyżkę sosu i kolejno układaj warstwami: bakłażan, sos, mozzarella, bazylia, parmezan, sos. Wierzch posyp parmezanem i zapiekaj 20-30 minut aż zapiekanka bedzie złota i chrupiąca.
Podawaj lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.


3 komentarze: