Bakłażan nazywany jest czasem gruszką miłosną i uważany za afrodyzjak. Tak więc dziś w romantcznym nastroju zapiekam owy owoc miłości w pomidorach z serami i aromatyczną bazylia.
Składniki:
- 3 średniej wielkości bakłażany, pokrojone na 5mm plastry
- mąka do opruszenia plastrów bakłażana
- olej
- 300g sera mozzarella, porwanego na kawałeczki
- 70g parmezanu, startego
- kilka liści bazylii
Składniki na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 4 pomidory, bez skóry, pokrojone w kostkę
- 400g pomidorów z puszki
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- kilka liści bazylii, posiekanej
Plastry bakłażana obsyp solą i odstaw na 30 minut. W tym czasie zrób sos. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż aż zacznie intesywnie pachnieć w całej kuchni. Dodaj pomidory, sól, pieprz i cukier do smaku i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj bazylię i podgotuj jeszcze z minutkę.
Bakłażany opłucz z soli i soku, osusz papierowym recznikiem. Oprusz mąką i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto, układaj na talerzu wyłożonym papierowym reczniczkiem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na dno naczynia do pieczenia daj łyżkę sosu i kolejno układaj warstwami: bakłażan, sos, mozzarella, bazylia, parmezan, sos. Wierzch posyp parmezanem i zapiekaj 20-30 minut aż zapiekanka bedzie złota i chrupiąca.
Podawaj lekko schłodzoną lub w temperaturze pokojowej.
ale Ty robisz cudowne pyszności
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuń