niedziela, 6 lutego 2011

Jednogarnkowo. Kurczak z kuskusem pachnący Marokiem.

       Na leniwą niedzielę proponuję szybki obiad robiony na jednej patelni. Aromatyczny przyprawami z dalekiego wschodu i świeży od dodatku cytryny.
Danie te znalazłam w książce BBC “GoodFood”. Gorąco polecam.










Składniki:


  • 8 bioderek lub udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka przyprawy Garam Masala
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500ml bulionu warzywnego
  • duża garść zielonych oliwek z pestkami
  • starta skórka i sok z jednej cytryny
  • 250g kaszki kuskus
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekanej




Wymieszaj kawałki kurczaka z połową przypraw (1 łyżeczka kurkumy i ½ łyżki Garam Masala) i z dobrą szczyptą soli. Rozgrzej na dużej patelni łyżkę oleju i smaż kurczaka ułożonego skórą do dołu 10 minut, następnie przewróć i smaż kolejne 2 minuty. Wyjmij mięso z patelni, wlej pozostały olej, dodaj cebule, czosnek i smaż 8 minuty aż cebula się zarumieni ( ja oleju nie dodawałam, wystarczająco dużo się wytopiło z udek). Dodaj resztę przypraw, wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze minutę. Dodaj bulion, oliwki i kurczaka przyrumienioną skórką do góry, przykryj pokrywą i duś na małym ogniu 40 minut.
Wyjmij kurczaka na talerz, przykryj szczelnie by nie wystygł. Wyłącz pod patelnią ogień. Dodaj kuskus i sok z cytryny, wymieszaj ( bulion powinien sięgać ok centymetr ponad kuskus, jeśli jest mniej dodaj wody). Przykryj szczelnie na jakies 10 minut. Do miękkiego kuskusu wmieszaj delikatnie widelcem połowę skórki z cytryny i połowę natki. Ułóż na wierzchu kawałki kurczaka i posyp pozostałą skórką z cytryny i natką.

5 komentarzy:

  1. Aż zapachniało... Wygląda genialnie, bedę tu częściej zaglądać :)

    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:
    http://dream-about-muffins.blogspot.com/

    Skorzystam z przepisu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm, pycha! Bardzo lubię smak i zapach przypraw z dalekich krajów, szczególnie, gdy przypominają o słońcu:) Poza tym - kolejny świetny przepis na szybkie, jednogarnkowe danie, czyli to, co dla mnie w każdym razie sprawdza się najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to danie wygląda zachęcająco aż mi w brzuchu zaburczało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jak pysznie to u Ciebie :) Jestem pierwszy raz i strasznie mi sie podoba :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie potrawy. Przepis zapisuję do szybkiego zrobienia. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń