Składniki:
- 6 dużych przegrzebków
- 25g masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- dwie garście rukoli
- 4 suszone pomidory w zalewie
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
Sałatę wymieszaj z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i drobno pokrojonymi pomidorkami suszonymi (możesz zamiast oliwy z oliwe dać oliwę z pomidorów suszonych, ale wtedy daj mniej octu lub zamień go na sok z cytryny). Sałatę rozłóż na dwóch talerzach.
Umyj przegrzebki, osusz papierowym ręczniczkiem i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i oliwę. Smaż na dużym ogniu około minuty z jednej strony i nieco krócej z drugiej. Ułóż na sałacie, skrop delikatnie sokiem z cytryny i podaj z czosnkowym chlebkiem.
Na przegrzebki mam wielka ochote juz od dawna. Prawde mowiac to nawet nie wiem, jak smakuja :) Ale wiem, kiedy przywoza swieze do pobliskiego sklepu :) Na pewno je przygotuje :))
OdpowiedzUsuńteż nigdy nie jadłam a chęć mam wielką, tylko że u mnie w tej małej dziurze to raczej ich nie dostane :/
OdpowiedzUsuńBardzo bym chciała spróbować, ale niestety w moim miejscu zamieszkania są nie do dostania.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają z tą rukolą.:) Mniam.:)
Uwielbiam przegrzebki, a podane w ten sposób na pewno nabierają wyrazistości. Koniecznie spróbuję z rukolą....mam zamiar zasadzić ją w przydomowym mini-ogródku ;)
OdpowiedzUsuń