czwartek, 24 lutego 2011

Przegrzebki na rukoli.

          Przegrzebki to wykwintne a zarazem bardzo proste w przygotowaniu małże. Smażymy je szybko i krótko, około minuty z każdej strony, by nie stały sie gumowate. Ułożone na sałacie z dodatkiem suszonych pomidorów tworzą elegancką przystawkę.






Składniki:
  • 6 dużych przegrzebków
  • 25g masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • dwie garście rukoli
  • 4 suszone pomidory w zalewie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki octu balsamicznego
  • sok z połowy cytryny

Sałatę wymieszaj z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i drobno pokrojonymi pomidorkami suszonymi (możesz zamiast oliwy z oliwe dać oliwę z pomidorów suszonych, ale wtedy daj mniej octu lub zamień go na sok z cytryny). Sałatę rozłóż na dwóch talerzach.
Umyj przegrzebki, osusz papierowym ręczniczkiem i oprósz delikatnie solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, dodaj masło i oliwę. Smaż na dużym ogniu około minuty z jednej strony i nieco krócej z drugiej. Ułóż na sałacie, skrop delikatnie sokiem z cytryny i podaj z czosnkowym chlebkiem.

4 komentarze:

  1. Na przegrzebki mam wielka ochote juz od dawna. Prawde mowiac to nawet nie wiem, jak smakuja :) Ale wiem, kiedy przywoza swieze do pobliskiego sklepu :) Na pewno je przygotuje :))

    OdpowiedzUsuń
  2. też nigdy nie jadłam a chęć mam wielką, tylko że u mnie w tej małej dziurze to raczej ich nie dostane :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo bym chciała spróbować, ale niestety w moim miejscu zamieszkania są nie do dostania.
    Bardzo apetycznie wyglądają z tą rukolą.:) Mniam.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam przegrzebki, a podane w ten sposób na pewno nabierają wyrazistości. Koniecznie spróbuję z rukolą....mam zamiar zasadzić ją w przydomowym mini-ogródku ;)

    OdpowiedzUsuń