środa, 16 lutego 2011

Zapiekanka mięsna z bakłażanem.

           Chciałam dziś zrobić grecką moussakę,  przestudiowałam wiele przepisów, wiele sposobów przygotowania i wszystkie mi się wydały tłuste, ciężkie i oczywiście pod beszamelem, którego fanką nie jestem. Zrobiłam więc coś co moussaką nazwać nie można, ale smakowitą zapiekanką. Mięso mielone w pomidorach przełożone pieczonymi plastrami bakłażana pod skorupką jogurtową z kawałkami sera feta.









Składniki:

  • 450g mięsa mielonego, ja użyłam indyczego
  • duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 1-2 łyżki oleju
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/4 łyżeczki ostrego chili
  • sól, pieprz
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajo
  • 50g sera feta, drobno pokruszonego









 
Zacznij od upieczenia plastrów bakłażana. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój warzywa na centymetrowe plastry, posmaruj z obu stron oliwą z oliwek, delikatnie posól i popieprz. Piecz plastry 20 minut aż ładnie się zrumienią, przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj  mięso mielone, cebulę i smaż aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj pomidory, czosnek, cynamon, paprykę, chili, sól do smaku i na małym ogniu smaż około 5 minut (ja dodałam dodatkowo około 100ml wody, by trochę rozrzedzić sos).
W naczyniu do pieczenia układaj kolejno warstwami: bakłażan, mięso, bakłażan aż do wyczerpania składników, kończąc warstwą bakłażana.
Jogurt wymieszaj z rozbełtanym jajkiem, solą i pieprzem i rozsmaruj po wierzchu zapiekanki. Posyp pokruszonym drobno serem feta. Zapiekaj około 30 minut, aż ładnie się zarumieni.

6 komentarzy:

  1. Wiem, ze to jest pyszne bo robie podobnie..ale inne:) haha:) to znaczy skladniki bardzo podobne..tylko, ze ja wydrazam baklazana, i nadziewam go miesem plus jego miazszem..a do tego ser feta. Po tym daniu, baklazana wrecz uwielbiam:) Oj....az zazdroszcze Ci tego obiadu:)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis, jak zwykle zresztą u Ciebie:) Ja też bardzo lubię moussakę... w teorii, bo lubię połączenie jej składników, ale w praktyce wychodzi na ogół albo zbyt tłusta, albo rozwodniona i rozpaćkana... Twoja zapiekanka wydaje mi się idealna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wygląda! Wiesz, ja bardziej od moussaki lubię melanzane parmigiana (było też u mnie na blogu). Znasz? Bardzo polecam!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam, znam, u mnie też była na blogu:) i też mi bardziej smakuje:) Dobrej nocy życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz zapisalam sobie przepis :) Pysznie wyglada. Ja ostatnio mam wielka ochote na dania z baklazanem wiec to cos zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń