sobota, 5 marca 2011

Dorsz w papilotach z kaszką kuskus.

           Przepis  ten  znalazłam  w  magazynie  "GoodFood",  pieczona  rybka  z  kuskusem  i  cukinią  w  folii.  Kuskus  wyszedł  bardzo  dobry,  puszysty,  pachnący  koperkiem,  ryba  delikatna... No  właśnie,  dla  mnie  za  delikatna.  Jeśli  lubicie  zdecydowane  smaki  warto  ją  wcześnie  zamarynować,  np.  w  pesto  z  suszonych  pomidorów.
Przepis  ten  napewno  wykorzystam  jeszcze  niejednokrotnie  z  małymi  "udoskonaleniami",  podoba  mi  się  ten  szybki   i  zdrowy  sposób  na  rybę.
 








Składnik:
  • 70g kaszki kuskus
  • pół małej cukini
  • pól cytryny
  • łyżka koperku, posiekanego
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 1 filet dorsza, lub innej białej ryby

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj duże kawałki folii aluminiowej, zginając ją po bokach tworząc paczuszkę tak, by nie uciekł nam kuskus i bulion.
W misce wymieszaj kuskus, łyżeczkę skórki startej z cytryny, koperek, cukinię pokrojoną w cienkie plasterki i przesyp na folię formując kształt naszej ryby, którą na na kaszce ułożymy.
Ukrój dwa cienkie plasterki cytryny, a resztę cytryny wciśnij do gorącego bulionu.
Ułóż rybę na kuskusie, na rybie połóż plasterki cytryny i delikatnie wlej do naszej folii gorący bulion.
Złącz szczelnie boki  folii i piecz rybę 20-25 minut, aż ryba będzie ugotowana, a kuskus sypki.

 

8 komentarzy:

  1. To ja chyba bym musiała zamarynować, reszta jak najbardziej mi odpowiada szczególnie cukinia i kuskus :) Fajna propozycja na lekki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam z łososiem, ale troszkę w innej wersji może kiedyś i u mnie na blogu się jeszcze pojawi. Twoj smacznie i elegancko wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Podpisuję się pod tym, co napisała moja przedmówczyni: bardzo elegancko wygląda ten dorsz.

    A poza tym też lubię tak przyrządzane rybki - wspaniała równowaga pomiędzy efektywnie a efektownie.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie. samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń
  5. Danie skomponowane z samych moich ulubionych składników. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. O, taka rybka swietnie nadawalaby sie dla gosci :) Wyglada naprawde doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie. Dla mnie też ryby przyrządzane na "zdrowy" sposób są za mdłe, zawsze je muszę marynować;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Kuskus uwielbiam.

    Dorsza nie mniej.

    Lekkie i pyszne.

    OdpowiedzUsuń