Przepis ten napewno wykorzystam jeszcze niejednokrotnie z małymi "udoskonaleniami", podoba mi się ten szybki i zdrowy sposób na rybę.
Składnik:
- 70g kaszki kuskus
- pół małej cukini
- pól cytryny
- łyżka koperku, posiekanego
- 150ml bulionu warzywnego
- 1 filet dorsza, lub innej białej ryby
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj duże kawałki folii aluminiowej, zginając ją po bokach tworząc paczuszkę tak, by nie uciekł nam kuskus i bulion.
W misce wymieszaj kuskus, łyżeczkę skórki startej z cytryny, koperek, cukinię pokrojoną w cienkie plasterki i przesyp na folię formując kształt naszej ryby, którą na na kaszce ułożymy.
Ukrój dwa cienkie plasterki cytryny, a resztę cytryny wciśnij do gorącego bulionu.
Ułóż rybę na kuskusie, na rybie połóż plasterki cytryny i delikatnie wlej do naszej folii gorący bulion.
Złącz szczelnie boki folii i piecz rybę 20-25 minut, aż ryba będzie ugotowana, a kuskus sypki.
To ja chyba bym musiała zamarynować, reszta jak najbardziej mi odpowiada szczególnie cukinia i kuskus :) Fajna propozycja na lekki obiadek.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam z łososiem, ale troszkę w innej wersji może kiedyś i u mnie na blogu się jeszcze pojawi. Twoj smacznie i elegancko wygląda
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tym, co napisała moja przedmówczyni: bardzo elegancko wygląda ten dorsz.
OdpowiedzUsuńA poza tym też lubię tak przyrządzane rybki - wspaniała równowaga pomiędzy efektywnie a efektownie.:)
wygląda bardzo apetycznie. samo zdrowie
OdpowiedzUsuńDanie skomponowane z samych moich ulubionych składników. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńO, taka rybka swietnie nadawalaby sie dla gosci :) Wyglada naprawde doskonale.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Dla mnie też ryby przyrządzane na "zdrowy" sposób są za mdłe, zawsze je muszę marynować;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKuskus uwielbiam.
OdpowiedzUsuńDorsza nie mniej.
Lekkie i pyszne.