Składniki:
- 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
- 2 łyżeczki nasion kuminu
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku, drobno posienane
- 2.5cm świeżego imbiru, starkowanego
- 400g czerwonej soczewicy
- 400ml mleka kokosowego
- sól
Na dużej patelni, na małym ogniu upraż ziarna gorczycy i kuminu by zaczęły ładnie pachnieć, pilnuj by się nie przypaliły. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu smaż ceblę, czosnek i imbir przez 10 minut, by cebula zmiękła, jeśli zacznie się przypalać dodaj odrobinę wody.
Do cebuli dodaj soczewicę, uprażone ziarna i mieszając smaż przez kilka minut. Dodaj mleko kokosowe i tyle wody by zakryć soczewice. Zagotuj, przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 35 minut mieszając co jakiś czas by nie przypaliła się. Gdy soczewica będzie za sucha dolej wody. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Podaj z ciepłym chlebkiem pita.
Pyszna pasta. Muszę zapisać ten przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje pomysły i choć nie mogę skosztować to zdjęcia mi po części to rekompensują.
OdpowiedzUsuńinteresujący przepis!
OdpowiedzUsuńBrzmi interesująco:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszystkie pasty z soczewicy dlatego na pewno spróbuje Twojej. A co to za chlebki w tle?:)
OdpowiedzUsuńFantastyczna pasta soczewicowa! Przyprawy pewnie wspaniale podkreślają jej smak. Poproszę w zestawie z chlebkiem :)
OdpowiedzUsuńMarta- to są chlebki pita, które podgrzałam w elektrycznym grillu.
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny za miłe komentarze i miłego dnia:)
Brzmi pysznie. I skoro jest tam kumin (moja milosc od pierwszego kesa:) to ja poprosze jedna kanapeczke :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
To musi być wspaniały smak. Zapisuję do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńCzy czarna gorczyca to są mustard seeds?
OdpowiedzUsuńPrzepiękna pasta. Coś w sam raz dla mnie! Pozdrawiam:)
mmmmm podoba mi się!
OdpowiedzUsuńdelikatessen- są to brown mustard seeds, w polsce nazywana czarną gorczycą, hm ciekawe dlaczego nie brązową:)
OdpowiedzUsuń