poniedziałek, 7 marca 2011

Kremowa soczewica z mleczkem kokosowym.

       Coś  na  kanapkę,  coś  zdrowego  i  coś  dobrze  przyprawionego...  Aromatyczna  soczewica  gotowana  w  mleku  kokosowym,  którą  można  zjadać  na  ciepło  maczając  w  niej  chlebek  pita  i  na  zimno  jako  dip  do  warzyw  na  imprezie:)







Składniki:
  • 2 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
  • 2 łyżeczki nasion kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku, drobno posienane
  • 2.5cm świeżego imbiru, starkowanego
  • 400g czerwonej soczewicy
  • 400ml mleka kokosowego
  • sól



Na dużej patelni, na małym ogniu upraż ziarna gorczycy i kuminu by zaczęły ładnie pachnieć, pilnuj by się nie przypaliły. Przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni rozgrzej oliwę i na małym ogniu smaż ceblę, czosnek i imbir przez 10 minut, by cebula zmiękła, jeśli zacznie się przypalać dodaj odrobinę wody.
Do cebuli dodaj soczewicę, uprażone ziarna i mieszając smaż przez kilka minut. Dodaj mleko kokosowe i tyle wody by zakryć soczewice. Zagotuj,  przykryj pokrywką i na małym ogniu gotuj 35 minut mieszając co jakiś czas by nie przypaliła się. Gdy soczewica będzie za sucha dolej wody. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem. Podaj z ciepłym chlebkiem pita.

12 komentarzy:

  1. Pyszna pasta. Muszę zapisać ten przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje pomysły i choć nie mogę skosztować to zdjęcia mi po części to rekompensują.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam wszystkie pasty z soczewicy dlatego na pewno spróbuje Twojej. A co to za chlebki w tle?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna pasta soczewicowa! Przyprawy pewnie wspaniale podkreślają jej smak. Poproszę w zestawie z chlebkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marta- to są chlebki pita, które podgrzałam w elektrycznym grillu.
    Dzięki dziewczyny za miłe komentarze i miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Brzmi pysznie. I skoro jest tam kumin (moja milosc od pierwszego kesa:) to ja poprosze jedna kanapeczke :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być wspaniały smak. Zapisuję do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy czarna gorczyca to są mustard seeds?
    Przepiękna pasta. Coś w sam raz dla mnie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. delikatessen- są to brown mustard seeds, w polsce nazywana czarną gorczycą, hm ciekawe dlaczego nie brązową:)

    OdpowiedzUsuń