piątek, 25 marca 2011

Sałatka z tuńczykiem i fasolką.

        Wiosna  pełną  gębą.  Wczoraj  słoneczko  pozwoliło  nam  spacerować  już  bez  kurtek,  więcej  czasu  spędzamy  w  parku  niż  w  domu,  i  kuchni  oczywiście.  Dziś  więc  przepis  ekspresowy:  wymieszaj  składniki  i  gotowe:)  Myślę  że  takich  sałatek  nie  trzeba  reklamować.  Szybkie,  zdrowe  i  bardzo  smaczne,  na  kolację,  na  przekąskę  a  czasem  też  i  na  obiad.





Składniki:
  • puszka fasolki mieszanej ( u mnie cannellini, adzuki, flażolet), wypłukanej, odsączonej
  • 1 miękkie awokado, pokrojone w niewielkie kawałki
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 2 małe szalotki, posiekane
  • 1/2 pęczka szczypiorku, posiekanego
  • 400g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz


Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem i podać z ciepłym chlebkiem pita.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. I takie szybkie sałatki to ja lubię najbardziej ;) Pysznie, zdrowo, kolorowo - wiosna

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita sałatka :) poproszę porcyjkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra! Świetne składniki, fantastyczny wygląd i piękne zdjęcie.
    Mocno zachciało mi się sałatki.
    Idę zobaczyć, co mam w lodówce.
    Hej

    OdpowiedzUsuń
  4. Super salatka - prosta, ladna i na pewno pyszna. Fajny pomysl na wykorzystanie awokado :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pychotka. Uwielbiam sałatki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też ogromnie cieszę się z wiosny:)
    Pyszne jedzonko u Ciebie - jak zawsze!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super fajny przepis:) Wprawdzie za tuńczykiem nie przepadam, ale ,łatwo mogę go na cos zamienić - a reszta super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zdrowa, kolorowa i smaczna, to lubię

    OdpowiedzUsuń