To są nasze ulubione placuszki.
Połączenie delikatnej cukini i treściwych ziaren quinoa, a do tego zdrowe chrupanie ziaren sezamu i lnu. Najlepsze na gorąco, prosto z patelni z kwaśną śmietaną, ale równie dobrze smakowały nam na zimno, na wycieczce rowerowej w pięknych okolicznościach przyrody.
Składniki:
Ugotuj ziarno quinoa według sposobu z opakowania i ostudź.
Zetrzyj umyte cukinie na tarce o dużych oczkach, dodaj zimne ziarno quinoa, posiekaną cebulę, ziarna sezamu i lnu, dwa jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem kajeńskim i pieprzem.
Rozgrzej olej na patelni, nakładaj łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podaj ciepłe z kwaśną śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Połączenie delikatnej cukini i treściwych ziaren quinoa, a do tego zdrowe chrupanie ziaren sezamu i lnu. Najlepsze na gorąco, prosto z patelni z kwaśną śmietaną, ale równie dobrze smakowały nam na zimno, na wycieczce rowerowej w pięknych okolicznościach przyrody.
Składniki:
- 6-7 sztuk młodej cukini (około 700 gram)
- 0,5 szklanki ziarna quinoa
- 0,5 cebuli, drobno posiekanej
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki z brązowego ryżu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sól, pieprz
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- oliwa do smażenia
Ugotuj ziarno quinoa według sposobu z opakowania i ostudź.
Zetrzyj umyte cukinie na tarce o dużych oczkach, dodaj zimne ziarno quinoa, posiekaną cebulę, ziarna sezamu i lnu, dwa jajka, mąkę i dobrze wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem kajeńskim i pieprzem.
Rozgrzej olej na patelni, nakładaj łyżką placuszki i smaż z obu stron na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podaj ciepłe z kwaśną śmietaną lub naturalnym jogurtem.
Bardzo apetycznie wyglądają te placuszki, jeszcze takich nie robiłam. Na wycieczce to wybornie smakowały pewnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam quinoa, ale wszelkie cukiniowe placuszki uwielbiam :) Właśnie za ich delikatność i łagodny smak :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają :)w tym sezonie planuję zrobić cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podobają :)w tym sezonie planuję zrobić cukiniowe :)
OdpowiedzUsuńtakiej wersji nie jadłam, wygląda zachęcająco więc wypróbuje
OdpowiedzUsuńplacuszki z cukinii bardzo lubię, ale quinoi jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem tego smaczku:)
OdpowiedzUsuńPlacki cukiniowe uwielbiam! Teraz muszę spróbować z dodtakiem quinoi :)
OdpowiedzUsuńzaintrygowalas mnie, musze sie rozejrzec za tymi ziarenkami ;) a placuszki lubie bardzo. Wszystki :)
OdpowiedzUsuńi ja lubię cukiniowe placuszki. takie lato.
OdpowiedzUsuńbardzo chętnie wypróbuję przepis, tylko gdzie takie ziarna kupić można ?
OdpowiedzUsuńMagda k. - w UK w każdym większym sklepie można kupić quinoę, w polsce nie wiem, ale warto poszukać bo jest pyszna no i bardzo zdrowa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za bardzo miłe komentarze:)
Takich cukiniowych jeszcze nie jadłam:)Quinoa jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Trochę droga, ale niesamowicie pyszna.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Antka z okazji urodzin!
Dziękuję za życzenia Aniu:)
OdpowiedzUsuńokliczności wycieczki rowerowej bardzo do mnie przemawiają :) znam takie placuszki, ale bez dodatku ziaren, spróbuję zatem nowej wersji :) Oho, i wszystkiego dobrego dla każdego (może być bez okazji) :)
OdpowiedzUsuń