Na wczorajszy wieczór zaplanowany miałam dłuższy, dwunastokilometrowy bieg, więc obiad przed treningiem miał być lekki , dostarczający dużo energii, no i oczywiście smaczny.
Moim ulubionym źródłem energii jest masło orzechowe, które jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, niacyna).
Lubię orzechowe masło na kromce ciemnego pieczywa, na plasterku jabłka, wyjadane łyżką prosto ze słoika i ostatnio na pietruszce!
Frytki te są przepyszne. Słodka pietruszka i chrupiące masło orzechowe. Maczam je w jogurcie naturalnym i biegnę:)
Składniki:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Obierz i pokrój pietruszkę na kształt frytki. W małej miseczce wymieszaj masło orzechowe z oliwą i solą (użyj swojego ulubionego masła, ja użyłam z kawałkami orzeszków bez cukru). W dużej misce dokładnie wymieszaj pietruszkę z orzechową miksturą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 40-50 minut, aż będą chrupiące.
Zjadłam je maczane w jogurcie naturalnym. Pycha:)
Moim ulubionym źródłem energii jest masło orzechowe, które jest doskonałym źródłem białka, błonnika i kwasu foliowego, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, składników mineralnych (fosfor, magnez) i witamin (wit. E, niacyna).
Lubię orzechowe masło na kromce ciemnego pieczywa, na plasterku jabłka, wyjadane łyżką prosto ze słoika i ostatnio na pietruszce!
Frytki te są przepyszne. Słodka pietruszka i chrupiące masło orzechowe. Maczam je w jogurcie naturalnym i biegnę:)
Składniki:
- 500g pietruszki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli lub do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Obierz i pokrój pietruszkę na kształt frytki. W małej miseczce wymieszaj masło orzechowe z oliwą i solą (użyj swojego ulubionego masła, ja użyłam z kawałkami orzeszków bez cukru). W dużej misce dokładnie wymieszaj pietruszkę z orzechową miksturą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 40-50 minut, aż będą chrupiące.
Zjadłam je maczane w jogurcie naturalnym. Pycha:)
Wygląda bardzo smakowicie! W życiu nie wpadłabym na takie połączenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa również nigdy nie myślałam o takim ciekawym połączeniu, ale widzę, że warto spróbować! :)
OdpowiedzUsuńOj pisz mi tu zaraz, gdzie w UK dostalas korzen pietruszki??? Tesknie za nia, ale z tego co widze, w UK dostepny jest tylko pasternak. Czyli jesli kupilas PARSNIP, to nie jest to pietruszka niestety.
OdpowiedzUsuńCiekawe i niewątpliwie inspirujące!
OdpowiedzUsuń@Kamila - pyszne połączenie dla wielbicieli pietruchy i orzeszków:)
OdpowiedzUsuń@Doktor - warto!!!
@Karolina - w polskim sklepie dostałam polska pietruszkę:) ale myślę że tutejszy pasternak również dobrze się sprawdzi, jak i bataty, i słodka marchew:)
@Ania - dziękuję:)
No tak, zapomnialam o polskich sklepach. Dzieki za odpowiedz! :) Te frytki bardzo mi sie widza i zrobie pewnie z pasternakiem, bo moja trenerka fitness co chwile mi powtarza, jakie dobre dla aktywnych ludzi jest maslo orzechowe. No ale ilez mozna wyjadac lyzeczka ze sloika? :) (choc baaardzo je lubie)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! lubię korzeń pietruszki, ale ciekawa jestem jak smakuje z masłem orzechowym. na całe szczęście masło takowe posiadam, więc tylko pietruchę kupić i przetestować:)
OdpowiedzUsuń@Karolina - ja też baaaaardzo lubię:))
OdpowiedzUsuńŻenia, to brzmi rewelacyjnie! :) Nie znałam takiego specjału, ale wypróbuję :) P.S. Ja nie biegam, ale u mnie jest rower + joga + pilates ;)
OdpowiedzUsuńGdybym miała pietruszkę w kuchni to od razu bym zrobiła takie frytki :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie mam pomysłu na pietruszkę, a twoja propozycja jest bardzo zachecająca.
o rany! to ci dopiero przepis!!! szkoda, że u mnie nie ma pietruszki, bo już bym robiła z ciekawości! :)
OdpowiedzUsuń@goh - nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz:)
OdpowiedzUsuń@Magda - rower w chwili obecnej traktujemy jak rodzinną, weekendową formę rekreacji, bo zawsze z nami w foteliku jeździ nasz dwulatek:) ale nadrabiam biegając długie kilometry:)
@Kasia - i mi się ten pomysł na pietruszkę podoba:)
@Emma - myślę, że możesz zastąpić pietruszkę pasternakiem, marchwią lub batatem. Pozdrawiam
Ale niesamowity pomysł!Ja akurat przeżywam nasiloną fascynację masłem orzechowym - oczywiście takim z tartych orzechów bez żadnych dodatków - więc to dla mnie jak znalazł.Robię w tym tygodniu.Dam znać jak wyszło. Czy to Twój autorski przepis, czy gdzieś podpatrzone?
OdpowiedzUsuńPrzepis w oryginale na pewno dotyczy pasternaku (również na zdjęciach jest pasternak-"parsnip"). Ktoś próbując tłumaczyć nazwął go dlatego "słodką pietruszką".
OdpowiedzUsuńJerzy K.K.