poniedziałek, 13 czerwca 2011

Sałatka z pieczonej ciecierzycy z czosnkiem, serem feta i miętą.

      Pieczona  ciecierzyca  z  czosnkiem,  słona  feta  i  świeża  mięta...
Może  to  być  sałatka,  albo  kolacja,  albo  przekąska...  Jakkolwiek  ją   nazwiemy  nie  zmieni  to  faktu  że  smakuję  nieziemsko. 
Można  dodać  liście  ulubionej  sałaty,  podać  z  chrupiącym  chlebem  lub  po  prostu,  z  oliwą,  sokiem  z  cytryny  i  swieżo  mielonym  pieprzem.
Gorąco  polecam.










Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy, wypłukanej, odsączonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, roztarte z solą nożem
  • 1/8 łyżeczki płatków chilli
  • sól i pieprz
  • 200g sera feta
  • mały pęczek świeżej mięty
  • łyżka soku z cytryny, opcjonalnie











Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wypłukaną ciecierzycę dokłanie odsącz na sitku. W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz.
Wsyp suchą ciecierzycę do naczynia do pieczenia, polej miksturą oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj aż ciecierzyca cała pokryje się przyprawami.
Piecz 15-18 minut.
W międzyczasie posiekaj drobno liście mięty i pokrusz fetę.
Po 15 minutach zacznij sprawdzać ciecierzycę, gdy w środku będzie miękka a na zewnątrz chrupiąca wyjmij z piekarnika (uważaj by nie spalić ziaren).
Przełóż ziarna do miseczki w której podamy sałatkę i pozostaw na 5 minut by lekko ostygła ( użyłam łyżki cedzakowej by pozbyć się nadmiaru oliwy). Następnie dodaj pokruszony ser, miętę, sól i pieprz do smaku. Warto dodatkowo skropić sokiem z cytryny, ożywi smak.
Sałatkę podajemy na ciepło.

5 komentarzy:

  1. fajna przekąska, bo taka niebanalna.

    OdpowiedzUsuń
  2. ta sałatka to dla mnie trafia idealnie, zjadłabym już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nasza mięta w tym roku wybujała, rośnie jak szalona i rozsiała się po całym koncie ogrodu, w tym moim ogródku ziołowym. Też dzisiaj sprawiłam sobie sałatkę z fetą, a na ciecierzycę muszę się skusić, bo wciąż mi obca, a lubię takie fasolowate smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha:) wyobrażam sobie jak to musi dobrze smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ją wczoraj z drobnymi przeróbkami - zabrakło świeżej mięty, więc podrzuciliśmy melisę ;) i dodaliśmy usmażonego kurczaka :)
    Bardzo syta, ale smaczna sałatka. I stał się cud - mój Luby przekonał się do ciecierzycy! Co oznacza powtórkę w niedługim czasie :)

    OdpowiedzUsuń