Pieczona ciecierzyca z czosnkiem, słona feta i świeża mięta...
Może to być sałatka, albo kolacja, albo przekąska... Jakkolwiek ją nazwiemy nie zmieni to faktu że smakuję nieziemsko.
Można dodać liście ulubionej sałaty, podać z chrupiącym chlebem lub po prostu, z oliwą, sokiem z cytryny i swieżo mielonym pieprzem.
Gorąco polecam.
Składniki:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wypłukaną ciecierzycę dokłanie odsącz na sitku. W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz.
Wsyp suchą ciecierzycę do naczynia do pieczenia, polej miksturą oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj aż ciecierzyca cała pokryje się przyprawami.
Piecz 15-18 minut.
W międzyczasie posiekaj drobno liście mięty i pokrusz fetę.
Po 15 minutach zacznij sprawdzać ciecierzycę, gdy w środku będzie miękka a na zewnątrz chrupiąca wyjmij z piekarnika (uważaj by nie spalić ziaren).
Przełóż ziarna do miseczki w której podamy sałatkę i pozostaw na 5 minut by lekko ostygła ( użyłam łyżki cedzakowej by pozbyć się nadmiaru oliwy). Następnie dodaj pokruszony ser, miętę, sól i pieprz do smaku. Warto dodatkowo skropić sokiem z cytryny, ożywi smak.
Sałatkę podajemy na ciepło.
Może to być sałatka, albo kolacja, albo przekąska... Jakkolwiek ją nazwiemy nie zmieni to faktu że smakuję nieziemsko.
Można dodać liście ulubionej sałaty, podać z chrupiącym chlebem lub po prostu, z oliwą, sokiem z cytryny i swieżo mielonym pieprzem.
Gorąco polecam.
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy, wypłukanej, odsączonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, roztarte z solą nożem
- 1/8 łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz
- 200g sera feta
- mały pęczek świeżej mięty
- łyżka soku z cytryny, opcjonalnie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wypłukaną ciecierzycę dokłanie odsącz na sitku. W miseczce wymieszaj oliwę, czosnek, płatki chili, sól i pieprz.
Wsyp suchą ciecierzycę do naczynia do pieczenia, polej miksturą oliwy z przyprawami i dokładnie wymieszaj aż ciecierzyca cała pokryje się przyprawami.
Piecz 15-18 minut.
W międzyczasie posiekaj drobno liście mięty i pokrusz fetę.
Po 15 minutach zacznij sprawdzać ciecierzycę, gdy w środku będzie miękka a na zewnątrz chrupiąca wyjmij z piekarnika (uważaj by nie spalić ziaren).
Przełóż ziarna do miseczki w której podamy sałatkę i pozostaw na 5 minut by lekko ostygła ( użyłam łyżki cedzakowej by pozbyć się nadmiaru oliwy). Następnie dodaj pokruszony ser, miętę, sól i pieprz do smaku. Warto dodatkowo skropić sokiem z cytryny, ożywi smak.
Sałatkę podajemy na ciepło.
fajna przekąska, bo taka niebanalna.
OdpowiedzUsuńta sałatka to dla mnie trafia idealnie, zjadłabym już teraz :)
OdpowiedzUsuńNasza mięta w tym roku wybujała, rośnie jak szalona i rozsiała się po całym koncie ogrodu, w tym moim ogródku ziołowym. Też dzisiaj sprawiłam sobie sałatkę z fetą, a na ciecierzycę muszę się skusić, bo wciąż mi obca, a lubię takie fasolowate smaki!
OdpowiedzUsuńpycha:) wyobrażam sobie jak to musi dobrze smakować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją wczoraj z drobnymi przeróbkami - zabrakło świeżej mięty, więc podrzuciliśmy melisę ;) i dodaliśmy usmażonego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńBardzo syta, ale smaczna sałatka. I stał się cud - mój Luby przekonał się do ciecierzycy! Co oznacza powtórkę w niedługim czasie :)