Ten dressing jest absolutnie moim ulubionym sosem. Połączenie aksamitnego awokado z pastą sezamową i kuminem... to połączenie idealne:) Sos nadał sałatce wyjątkowego smaku, a myślę że sprawdzi się równie wzorowo jako dip do maczania warzyw i chlebków pita.
Składniki sałaty dostosowujemy do własnych upodobań, możemy dodać pomidora, rzodkiewki, zastąpić ciecierzycę fasolą.
Gorąco polecam!
Składniki na dressing:
Składniki na sałatkę:
Składniki sałaty dostosowujemy do własnych upodobań, możemy dodać pomidora, rzodkiewki, zastąpić ciecierzycę fasolą.
Gorąco polecam!
Składniki na dressing:
- 1 małe awokado
- 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku, dobno posiekany
- 3 łyżki pasty tahini (lub do smaku)
- 2-4 łyżki wody (zależy jaką gęstość chcemy uzyskać)
- 2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki kuminu (lub do smaku)
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (lub do smaku)
- 1/4-1/2 łyżeczka soli morskiej
Składniki na sałatkę:
- 2-3 kubki ulubionej mieszanki sałat (użyłam młodego szpinaku i młodej rzymskiej sałaty)
- 1 kubek ciecierzycy, ugotowanej
- 3/4 kubka warzyw (użyłam czerwonej cebuli, ogórka, czerwonej papryki)
- świeżo mielony pieprz + papryka
Składniki dressingu zmiksuj na gładką pastę. Proponuję stopniowo dodawać składniki by dopasować smak do własnych upodobań.
Składniki sałaty mieszamy w dużej misce z 3-4 łyżkami dressingu i gotowe:)
Ale zgłodniałam, apetyczne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsałatka z takim dressingiem wygląda znakomicie, dopiero niedawno odkryłam zalety cieciorki, ale to była miłość od pierwszego... kęsu:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten zestaw
OdpowiedzUsuńpodoba mi się ten dressing!
OdpowiedzUsuńBrzmi (i wygląda) kusząco:)
OdpowiedzUsuńpyszności :) dressing to zapamiętania :)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie - tahini to jeden z moich ukochanych smaków :)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję, bo otworzyłam właśnie słoiczek z tahini i trzeba ja będzie jakoś wykorzystać.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł!:)
A poza tym wracaj.:)
Zenia, masz świetnego bloga, widzę, że do potraw używasz tych składników co ja - awokado, tahina, masło orzechowe, quinoa, brązowy ryż... Zaraz dodam Cię do ulubionych, aby nie przegapić kolejnej potrawy. A co do dipu, to zgadzam sie, zę połączenie awokado i tahiny jest rewelacyjne - znam je ze smoothie, które serwuję co rano, ale w wersji wytrawnej, tego połączenia nie testowałam, więc wykorzystam pomysł na pewno. Pozdrawiam serdenie.
OdpowiedzUsuń