czwartek, 2 czerwca 2011

Sałata z ciecierzycą, tahini i awokado.

       Ten  dressing  jest  absolutnie  moim  ulubionym  sosem.  Połączenie  aksamitnego  awokado  z  pastą  sezamową  i  kuminem...  to  połączenie  idealne:)  Sos  nadał  sałatce  wyjątkowego  smaku,  a  myślę  że  sprawdzi  się  równie  wzorowo  jako  dip  do  maczania  warzyw  i  chlebków  pita.
Składniki  sałaty  dostosowujemy  do  własnych  upodobań,  możemy  dodać  pomidora,  rzodkiewki,  zastąpić  ciecierzycę  fasolą.
Gorąco  polecam!







Składniki na dressing:
  •  1 małe awokado
  • 1-2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, dobno posiekany
  • 3 łyżki pasty tahini (lub do smaku)
  • 2-4 łyżki wody (zależy jaką gęstość chcemy uzyskać)
  • 2 łyżki soku z cytryny (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki kuminu (lub do smaku)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry (lub do smaku)
  • 1/4-1/2 łyżeczka soli morskiej

Składniki na sałatkę:
  • 2-3 kubki ulubionej mieszanki sałat (użyłam młodego szpinaku i młodej rzymskiej sałaty)
  • 1 kubek ciecierzycy, ugotowanej
  • 3/4 kubka warzyw (użyłam czerwonej cebuli, ogórka, czerwonej papryki)
  • świeżo mielony pieprz + papryka


 

 
 
Składniki dressingu zmiksuj na gładką pastę. Proponuję stopniowo dodawać składniki by dopasować smak do własnych upodobań.
Składniki sałaty mieszamy w dużej misce z  3-4 łyżkami dressingu i gotowe:)

9 komentarzy:

  1. Ale zgłodniałam, apetyczne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka z takim dressingiem wygląda znakomicie, dopiero niedawno odkryłam zalety cieciorki, ale to była miłość od pierwszego... kęsu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się ten dressing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi (i wygląda) kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności :) dressing to zapamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiszę sobie - tahini to jeden z moich ukochanych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno spróbuję, bo otworzyłam właśnie słoiczek z tahini i trzeba ja będzie jakoś wykorzystać.
    Wspaniały pomysł!:)
    A poza tym wracaj.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zenia, masz świetnego bloga, widzę, że do potraw używasz tych składników co ja - awokado, tahina, masło orzechowe, quinoa, brązowy ryż... Zaraz dodam Cię do ulubionych, aby nie przegapić kolejnej potrawy. A co do dipu, to zgadzam sie, zę połączenie awokado i tahiny jest rewelacyjne - znam je ze smoothie, które serwuję co rano, ale w wersji wytrawnej, tego połączenia nie testowałam, więc wykorzystam pomysł na pewno. Pozdrawiam serdenie.

    OdpowiedzUsuń