Mało mnie na blogowisku i jeszcze jakiś dłuższy czas będę rzadko tu zaglądała. Przede mną pracowity czas, pakowanie mieszkania, przeprowadzka, rozpakowywanie, urządzanie, moszczenie nowego... A w międzyczasie dwutygodniowy urlop w Polsce.
Więc dziś tak na szybko, między malowaniem a planowaniem, mój ulubiony sposób na młodą kapustę.
Składniki:
Kapustę umyj, usuń zewnętrzne twarde liście, wytnij głąb, resztę posiekaj na wąskie paski.
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kapustę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia około 2-3 minut. Odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i usmaż cebulę na jasny złoty kolor. Dodaj do niej kapustę, wypłukaną i odsączoną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku i smaż kolejne 10 minut. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i gotowe.
Więc dziś tak na szybko, między malowaniem a planowaniem, mój ulubiony sposób na młodą kapustę.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 1 cebula, drobno posiekana
- puszka ciecierzycy
- pół pęczka koperku, posiekanego
- sól, pieprz
- oliwa
Kapustę umyj, usuń zewnętrzne twarde liście, wytnij głąb, resztę posiekaj na wąskie paski.
W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć kapustę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia około 2-3 minut. Odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i usmaż cebulę na jasny złoty kolor. Dodaj do niej kapustę, wypłukaną i odsączoną ciecierzycę, sól i pieprz do smaku i smaż kolejne 10 minut. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj i gotowe.
Muszę wypróbować, bo młodą kapustę uwielbiam. Dzisiaj zapraszam na bigosik http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2125
OdpowiedzUsuńNo i mi smaka zrobiłaś ogromnego. Zjadłabym z wielką chęcią- do tego dużo dużo koperku...mniam;) Niestety w lodówce mam tylko czerwoną kapustę (którą nie wiem nawet po co kupiłam, bo jej nie znoszę)
OdpowiedzUsuńsuper kapucha:) cieciorkę bardzo lubię ale z kapustą jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńSame pyszności!
OdpowiedzUsuńpyyyyycha! groch z kapusta, to stare dobre malzenstwo ;)
OdpowiedzUsuńLetnia klasyka :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPysznie :) P.S. przy okazji informuję o moim wyróżnieniu dla Ciebie w zabawie One Lovely Blog Award http://cakes-and-the-city.blogspot.com/2011/08/oh-my-blog.html ;) tylko tyle ;)
OdpowiedzUsuńno i to jest to, co lubię:)
OdpowiedzUsuń