Buszując wczoraj w sieci natknęłam się u Joy the Baker, na jednym z moich ulubionych blogów, na zupę brokułową. Zwykłą-niezwykłą brokułową. Nie zwlekając popełniłam ów przepis w mojej kuchni i...
...dodatek świeżych liści rukoli i łyżeczki kuminu sprawił że zwykła brokułowa nabrała rumieńców. Rozgrzewająca, sycąca i, przede wszystkim, przepyszna! Nasza druga już ulubiona brokułowa:)
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1 główka brokuła, podzielona na różyczki, około 300gram
- 2,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 szklanka liści rukoli
- sól, pieprz
- sok z połowy cytryny
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu około 5 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj brokuły i smaż około 4 minut aż nabiorą żywego zielonego koloru. Dodaj kumin, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszaj. Dodaj wody (lub bulion) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 8-10 minut, aż brokuł będzie miękki.
Dodaj do zupy liscie rukoli i zmiksuj blenderem całość na krem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj sok z cytryny.
Podaj z łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!
piękny kolor!
OdpowiedzUsuńŻeniu! Jakie soczyste, pełne energii kolory! A zupa z gatunku tych, które zjadam z dokładką;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Cudowne połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńsuper połączenie smaków! i piękne fotki!:) ta zieleń aż onieśmiela o tej porze roku:))) cudo:)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście niezwykła. Intrygujące połączenie smaków :) i ta wiosenna zieleń.
OdpowiedzUsuńMam brokuła i rukole i zaraz bede gotowala twoja zupe! Miala wprawdzie byc dyniowa, ale dynia nie zajac, nie ucieknie ;)
OdpowiedzUsuńwpadlam napisac, ze zupa pyszna :)
OdpowiedzUsuńpodzielilam na pol i jedna czesc "podkrecilam" papryczka chilli, mlekiem kokosowym i odrobina imbiru. Posypalam kolendra i wyszla "tajska" brokulowa ;)
dzieki :*