sobota, 22 października 2011

Brokuł, rukola, kumin. Zupa.


    Buszując wczoraj w sieci natknęłam się u Joy the Baker, na jednym z moich ulubionych blogów, na zupę brokułową. Zwykłą-niezwykłą brokułową. Nie zwlekając popełniłam ów przepis w mojej kuchni i...
...dodatek świeżych liści rukoli i łyżeczki kuminu sprawił że zwykła brokułowa nabrała rumieńców. Rozgrzewająca, sycąca i, przede wszystkim, przepyszna! Nasza druga już ulubiona brokułowa:)



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1 główka brokuła, podzielona na różyczki, około 300gram
  • 2,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego)
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 szklanka liści rukoli
  • sól, pieprz
  • sok z połowy cytryny

 W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż ją na średnim ogniu około 5 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę. Dodaj brokuły i smaż około 4 minut aż nabiorą żywego zielonego koloru. Dodaj kumin, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszaj. Dodaj wody (lub bulion) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 8-10 minut, aż brokuł będzie miękki.
Dodaj do zupy liscie rukoli i zmiksuj blenderem całość na krem. Dopraw solą i pieprzem,  dodaj sok z cytryny.
Podaj z łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Żeniu! Jakie soczyste, pełne energii kolory! A zupa z gatunku tych, które zjadam z dokładką;)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. super połączenie smaków! i piękne fotki!:) ta zieleń aż onieśmiela o tej porze roku:))) cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście niezwykła. Intrygujące połączenie smaków :) i ta wiosenna zieleń.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam brokuła i rukole i zaraz bede gotowala twoja zupe! Miala wprawdzie byc dyniowa, ale dynia nie zajac, nie ucieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpadlam napisac, ze zupa pyszna :)

    podzielilam na pol i jedna czesc "podkrecilam" papryczka chilli, mlekiem kokosowym i odrobina imbiru. Posypalam kolendra i wyszla "tajska" brokulowa ;)

    dzieki :*

    OdpowiedzUsuń