wtorek, 18 października 2011

Cukiniowe placki z selerem i miętowym jogurtem.

Mamo, chcę placki!!!
No więc znowu mamy placki. Tym razem z cukini i selera.
To chyba będą nasze ulubione placki.
Słodkie placki z dodatkiem selera, przyprawy curry i orzeźwiającym miętowym jogurtem.
Bardzo mocno polecam!



Składniki:
  • 600g tarkowanej młodej cukini
  • 300g tarkowanego selera
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w półkrążki
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki z brązowego ryżu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • olej 

  • jogurt naturalny (użyłam koziego)
  • mały pęczek świeżej mięty





W dużej misce mieszamy tarkowane warzywa, cebulę, przyprawy, sok z cytryny, jaja i mąkę, doprawiamy solą.
Na średnim ogniu smażymy placki na oleju na złoty kolor.
Podawać ciepłe z jogurtem wymieszanym z posiekaną miętą.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pyszne takie placki, szczególnie z jogurtem:) Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też z cukinii robiłam ostatnio, choć z innymi dodatkami. Warzywo idealne do placków. Smakowity przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to teraz i ja mam ochote na takie placki :)) Mniam :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń