środa, 30 marca 2011

Pieczarki z ciecierzycą po marokańsku.

          Dziś  jeden  z  tych  dni  gdy  szara,  deszczowa  pogoda  nie  zachęca  do  wyjścia  na  zewnątrz,  a  menu  na  obiad  dyktuje  zawartość  półek  i  lodówki.  Pieczarki  w  sosie  pomidorowym  z  ciecierzycą,  słodycz  miodu  przełamana  pikantną  harissą  to  efekt  niepogody,  stanu  szafek  kuchennych  i  tęsknoty  za  słońcem...








 Składniki:
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki kuminu
  • 300g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
  • 400g pomidorów z puszki
  • 400g ciecierzycy z puszki, opłukanej i odsączonej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu harissa
  • sok z połowy cytryny
  • natka pietruszki


W dużym rondlu na łyżce oliwy  smaż  na małym ogniu, cebulę do miękkości, około 6 minut.  Dodaj cynamon, kumin i smaż dalej minutę. Dodaj pieczarki i smaż kolejne 2 minuty, dodaj pomidory ( ja dodałam pomidory typu pelatti, które wcześniej rozdrobniłam blenderem), ciecierzycę, miód i łyżeczkę harissy, wymieszaj, dopraw solą ( ewentualnie pieprzem ) i gotuj na małym ogniu około 8-10 minut. Zdejmij z ognia rondel, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Potrawkę  podaj z ryżem, kuskusem lub chlebem posypaną natką pietruszki.
.

13 komentarzy:

  1. No jeśli taki ma być efekt brzydkiej pogody, to ja bym sobie życzyła deszczu bez przerwy.;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam napisać to samo co Lekka. Jeśli taki jest finał lodówkowo-szafkowych porządków, to ja rozumiem :) Zawsze mówię, że te rodzą najlepsze efekty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszy oczy, szkoda że nie może w tej chwili pocieszyć podniebienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie. Ja obok kuminu i harissy nie potrafie przejsc obojetnie. Jutro bedzie tez u mnie danie z ich dodatkiem :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne:) Uwielbiam takie połączenia słodkiego z ostrym, słonego z kwaśnym... no i jeszcze te korzenne, aromatyczne przyprawy:) PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnyy bloog ... ; )
    zapraszam na mój . ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak widać, nawet z szafkowych zapasów daje się sklecić wiele przepysznych dań:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A u nas było piękne słońce i dlatego nie miałam takiego pysznego obiadu jak Ty:)

    OdpowiedzUsuń
  9. chyba wiesz, co ja lubię, bo co chwilę serwujesz mi same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciecierzycę uwielbiam w każdym wydaniu, ale po marokańsku i hindusku chyba najbardziej :) Rzeczywiście świetne danie na niepogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A mam właśnie pieczarki w lodówce bez pomysłu na wykorzystanie :). Wygląda bardzo apetycznie. Znów ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo apetyczne danie. uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej, jakie u ciebie są ładne kolory! :)

    OdpowiedzUsuń