Tym razem powstały zdrowe bułeczki-pierożki z nadzieniem z pieczonych bakłażanów i serka ricotta. Pyszne w domku na ciepło i w parku na zimno:)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki żytniej
- sól
- saszetka suchych drożdży (7g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka ciepłej wody
- 2 bakłażany
- oliwa z oliwek
- 250g serka ricotta
- ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
- mały pęczek koperku, drobno posiekany
W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Dodaj oliwę, pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj, dolewaj stopniowo wody tyle by uzyskać miękkie ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.
Bakłażany przekrój wzdłuż, skrop oliwą z oliwek, posól i piecz w piekrniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch warzyw będzie ciemny a miąższ miękki. Łyżką wybierz miąższ, posiekaj go nożem na małe kawałki i wymieszaj z ricottą, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem,
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wycinaj koła o średnicy 12 cm. Wypełnij farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 10-15 minut do napuszenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 30-40 minut.
Już je lubię, a poza tym to samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńten farsz musi być boski :) Fajne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMmmm. Wyglądają pysznie, nigdy takich pierożków nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygladaja. Ja baklazana polubilam dopiero calkiem niedawno. A przepis na baba banoush musze koniecznie wyprobowac :))
OdpowiedzUsuńTak myslalam, ze to baba ganoush :))
OdpowiedzUsuńaj, małą literówka, już naprawiona:)
OdpowiedzUsuńkradnę jednego
OdpowiedzUsuńA ja nie mogę przejść obojętnie obok cukinii :) ale bakłażanem też nie pogardzę, szczególnie w obecności czosnku. Piękne pierożki! Ja bym jeszcze do nich przygotowała sos jogurtowo-czosnkowy...mm.. wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie zainteresowało to ciasto "pierożkowe"! Muszę koniecznie wypróbować:) Pzdr Aniado Ps. Piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńświetne są. takie niecodzienne smaki.
OdpowiedzUsuńprzepis na te pierożki od razu powędrował do odpowiedniej zakładki. konieczne muszę zrobić
OdpowiedzUsuńZa mną dość szalony tydzień, gdy prawie nie wchodziłam do internetu, a teraz weszła sobie do Ciebie i jak zwykle same pyszności! Świetny ten razowiec, a i rybne potrawy powyżej wyglądają niczego sobie:) Pozdrawiam i miłęgo weekendu:)
OdpowiedzUsuńprzepis spisuję, bo wygląda i brzmi super! i nawet bakłażanów ci u nas pod dostatkiem :) gorzej z serkiem, no ale będę kombinować!
OdpowiedzUsuń