wtorek, 1 marca 2011

Razowce z bakłażanem i ricottą.

         Bakłażan po raz kolejny. Moje ulubione warzywo obok którego nie mogę przejść obojętnie, nie wrzucając go do koszyka sklepowego. Najlepiej mi smakuje jako pasta do chlebka  baba ganoush, ale poszukuję, eksperymentuję dalej...
Tym razem powstały zdrowe bułeczki-pierożki z nadzieniem z pieczonych bakłażanów i serka ricotta. Pyszne w domku na ciepło i w parku na zimno:)








Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • sól
  • saszetka suchych drożdży (7g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka ciepłej wody
Składniki na farsz:
  • 2 bakłażany
  • oliwa z oliwek
  • 250g serka ricotta
  • ząbek czosnku,  przeciśnięty przez praskę
  • sól, pieprz
  • mały pęczek koperku, drobno posiekany


W misce wymieszaj mąkę z solą i drożdżami. Dodaj oliwę, pół szklanki ciepłej wody i wymieszaj, dolewaj stopniowo wody tyle by uzyskać miękkie ciasto.  Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia obiętości.
Bakłażany przekrój wzdłuż, skrop oliwą z oliwek, posól i piecz w piekrniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch warzyw będzie ciemny a miąższ miękki. Łyżką wybierz miąższ, posiekaj go nożem na małe kawałki i wymieszaj  z ricottą, czosnkiem, koperkiem, solą i pieprzem,
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 3 mm i wycinaj koła o średnicy 12 cm. Wypełnij farszem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 10-15 minut do napuszenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 30-40 minut.

13 komentarzy:

  1. Już je lubię, a poza tym to samo zdrowie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ten farsz musi być boski :) Fajne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm. Wyglądają pysznie, nigdy takich pierożków nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygladaja. Ja baklazana polubilam dopiero calkiem niedawno. A przepis na baba banoush musze koniecznie wyprobowac :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak myslalam, ze to baba ganoush :))

    OdpowiedzUsuń
  6. aj, małą literówka, już naprawiona:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nie mogę przejść obojętnie obok cukinii :) ale bakłażanem też nie pogardzę, szczególnie w obecności czosnku. Piękne pierożki! Ja bym jeszcze do nich przygotowała sos jogurtowo-czosnkowy...mm.. wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo mnie zainteresowało to ciasto "pierożkowe"! Muszę koniecznie wypróbować:) Pzdr Aniado Ps. Piękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne są. takie niecodzienne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. przepis na te pierożki od razu powędrował do odpowiedniej zakładki. konieczne muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  11. Za mną dość szalony tydzień, gdy prawie nie wchodziłam do internetu, a teraz weszła sobie do Ciebie i jak zwykle same pyszności! Świetny ten razowiec, a i rybne potrawy powyżej wyglądają niczego sobie:) Pozdrawiam i miłęgo weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis spisuję, bo wygląda i brzmi super! i nawet bakłażanów ci u nas pod dostatkiem :) gorzej z serkiem, no ale będę kombinować!

    OdpowiedzUsuń