Gdy czas goni, dziecko wymaga a obowiązków przybywa cierpię, bo nie mogę poświęcić na kuchnię tyle czasu ile bym chciała, ale nawet w krótkim czasie można wyczarować coś smacznego, prawda? Dziś coś dla mięsożerców. Wieprzowina w sosie musztardowym z dodatkiem słodkiego jabłka. Połączenie smaków wyjątkowo dobrze współgra, robi się szybko i nie wymaga wielu składników, same plusy na za krótkie dni.
Składniki:
Wieprzowinę pokrój w kostkę, wytnij tłuste kawałki i na łyżce oleju podsmaż na dużym ogniu na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka i jabłka pokrojone w ósemki na rumiano około 5 minut, dolej oleju jeśli będzie taka potrzeba. Dodaj bulion, musztardę, kawałki mięsa i duś pod przykryciem na małym ogniu aż mięso zmięknie. Odkryj patelnie i smaż dalej by sos zredukował się do 1/3. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z noodlami, ryżem, ziemniaczkami lub kaszą i posyp natką.
Składniki:
- 500g wieprzowiny
- olej
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 500ml bulionu
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Wieprzowinę pokrój w kostkę, wytnij tłuste kawałki i na łyżce oleju podsmaż na dużym ogniu na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż cebulę pokrojoną w piórka i jabłka pokrojone w ósemki na rumiano około 5 minut, dolej oleju jeśli będzie taka potrzeba. Dodaj bulion, musztardę, kawałki mięsa i duś pod przykryciem na małym ogniu aż mięso zmięknie. Odkryj patelnie i smaż dalej by sos zredukował się do 1/3. Dopraw solą i pieprzem. Podaj z noodlami, ryżem, ziemniaczkami lub kaszą i posyp natką.
Żeniu! To jest po prostu cudowne danie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię wiosennie:)
Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńA kiedy u Ciebie nie było wspaniałego dania?
Żeńka, i Ty go nie jadłaś?
Muszę pokazać mężowi.:)
fajny ten jabłkowy dodatek.
OdpowiedzUsuńLekka- jadłam, jadłam już minęły te czasy gdy nie patrzyłam w stronę mięsa, teraz lubię czasem się wgryść w soczyste, czerwone mięsko:)
OdpowiedzUsuńAnna-Maria- dziękuję i również mocno Sciskam:)
Asieja- jabłko fajnie ożywia smak mięsa:)
Ale wspaniałości. Z jabłuszkami - pychotka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mięso z owocami! Jest takie soczyste, aromatyczne, oryginalne w smaku.
OdpowiedzUsuńA ja sie wlasnie zastanawialam czy nie przejsc na wegetarianizm... :) Ale po takich pysznosciach jakie widze u Ciebie chyba jeszcze troche sie wstrzymam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
no i znów coś pysznego na Twoim talerzu Pyszności
OdpowiedzUsuńMnie wegetarianizm zdecydowanie nie grozi :).
OdpowiedzUsuńLubię połączenie mięsa z owocami.
PYCHA! Coś zdecydowanie dla mnie, uwielbiam takie połączenie składników, a do tego ostatnio czasu na gotowanie mam bardzo mało;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń