Długi weekend za nami. Spędziliśmy go miło zwiedzjąc okolice, ciesząc się bajecznymi widokami szkockich wzgórz i jezior. Wypoczęci z naładowanymi akumulatorami wracamy do rzeczywistości...
Dziś coś dla zabieganych rybożerców. Łosoś pachący czosnkiem i imbirem na delikatnej chińskiej kapuście. Danie ekspresowe ale jednocześnie i atrakcyjne wizualnie i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Gorąco polecam, szczególnie gdy niespodziewni goście są bardzo głodni ;)
Składniki:
Filety z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj posiekany szczypiorek, imbir, czosnek, olej i sok z cytryny. W pojemnikach parowara rozłóż na dnie folię aluminiową. Umytą kapustę bok choy przetnij wzdłóż na pół, ułóż na folii. Na kapuście połóż filety ryby i polej mieszanką imbirowo-szczypiorkową. Paruj 12-15 minut.
Łososia na kapuście podałam z brązowym ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dziś coś dla zabieganych rybożerców. Łosoś pachący czosnkiem i imbirem na delikatnej chińskiej kapuście. Danie ekspresowe ale jednocześnie i atrakcyjne wizualnie i, co najważniejsze, bardzo smaczne. Gorąco polecam, szczególnie gdy niespodziewni goście są bardzo głodni ;)
Składniki:
- 4 świeże filety łososia
- 2 główki bok choy
- 5 cm świeżego imbiru, pokrojonego w słupki
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oleju sezamowego
- sól, pieprz
Filety z łososia umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem. W miseczce wymieszaj posiekany szczypiorek, imbir, czosnek, olej i sok z cytryny. W pojemnikach parowara rozłóż na dnie folię aluminiową. Umytą kapustę bok choy przetnij wzdłóż na pół, ułóż na folii. Na kapuście połóż filety ryby i polej mieszanką imbirowo-szczypiorkową. Paruj 12-15 minut.
Łososia na kapuście podałam z brązowym ryżem i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Oj, coś zdecydowanie dla mnie. Pycha! Jeśli czegoś żałuję to tylko tego, że w Warszawie kupienie bok choi to wciąż dość skomplikowana operacja - choć na szczęście nie niemożliwa:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chinska kapuste, niestety nigdy jeszcze nie udalo mi sie jej kupic w Polse :( Zastanawiam sie, dlaczego? Nawet mialam taki pomysl, zeby pojechac do Supermarketu i porozmawiac z kierownictwem, zeby moze zaczeli sprowadzac...? W koncu sprowadzaja imbir, bataty, karmbole, to dlaczego nie bok/pak choi?
OdpowiedzUsuńZazdroszcze ci, ze ja masz :) Pieknie to twoje danie wglada!
Podpisuję się pod wypowiedziami moich przedmówczyń, ale w Kopenhadze się za pak czojem rozejrzę. Zamiast niej używałam zawsze pekinki.:)
OdpowiedzUsuńSuperaste danie o superastym wyglądzie.
Idę szukać krewetek chili.:)
Danie pełną parą! :) ech, to nie jest kraj dla chinskiej kapusty ;)
OdpowiedzUsuńciekawe uzycie bok choy, ja bym ja tylko dawala to chinskich zup ;P
OdpowiedzUsuńKapusty bok choy nie próbowałam, ale gdybym ją dostała to na pewno od razu zrobiłabym to Twoje danie z łososiem. Jestem rybkożercą i lubię nowości w tej dziedzinie :)
OdpowiedzUsuńO bok choy w Polsce mogę zapomnieć. Trzeba znaleźć przepisowy zamiennik i czym prędzej spróbować.
OdpowiedzUsuńnice bog following this link http://lifethoughtsyou.blogspot.com
OdpowiedzUsuńnice bog following this link
OdpowiedzUsuńhttp://lifethoughtsyou.blogspot.com