Ryba pieczona w towarzystwie papryki i słodkich pomidorków. Pstrąg pachnący latem.
Jedyne co zmienię w przepisie przy następnym razie, to podwoję ilość warzyw, bo są przepyszne. Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z książki "GoodFood, 500 triple-tested recipes".
Składniki:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Filety pstrąga osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem i obsyp migdałowymi płatkami.
Pokrój paprykę i pomidory na nieduże kawałki, jeśli masz koktajlowe to przekrój je na pół. Ułóż warzywa w naczyniu do pieczenia. W małej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, szczyptę soli, polej miksturą warzywa i dobrze wymieszaj.
Piecz 20 minut.
Po tym czasie zrób miejsce w naczyniu z warzywami i ułóż ostrożnie przyprawione filety. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie upieczona a płatki lekko zarumienione.
Podaj z kawałkami cytryny i ulubioną sałatą.
Jedyne co zmienię w przepisie przy następnym razie, to podwoję ilość warzyw, bo są przepyszne. Gorąco polecam!
Przepis pochodzi z książki "GoodFood, 500 triple-tested recipes".
Składniki:
- 2 filety pstrąga (ok 140g każdy)
- 1 duża czerwona papryka ( ja zmieszałam żółtą i czerwoną)
- 2 duże pomidory, lub garść koktajlowych
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz
- pół cytryny
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Filety pstrąga osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem i obsyp migdałowymi płatkami.
Pokrój paprykę i pomidory na nieduże kawałki, jeśli masz koktajlowe to przekrój je na pół. Ułóż warzywa w naczyniu do pieczenia. W małej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, szczyptę soli, polej miksturą warzywa i dobrze wymieszaj.
Piecz 20 minut.
Po tym czasie zrób miejsce w naczyniu z warzywami i ułóż ostrożnie przyprawione filety. Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie upieczona a płatki lekko zarumienione.
Podaj z kawałkami cytryny i ulubioną sałatą.
Rybka z tymi warzywkami pychotka!
OdpowiedzUsuńTo jest potrawa z moich marzeń i snów - po prostu idealna.:) Przepis jest jeszcze bez podwojenia, jak rozumiem?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki!:)
OdpowiedzUsuń@Kamila - O tak, pychotka!
OdpowiedzUsuń@Lekka - tak, przepis jest przed podwojeniem, i to jest zdecydowanie za mało warzyw jak na mój apetyt!
@Doktor - więc mamy podobne smaki:)
Swietna rybka - i swietna ksiazka!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na rybę!:) zjadłabym taką teraz mimo iż jestem już po lunchu:))
OdpowiedzUsuńTa ryba wygląda bajkowo! Wspaniały przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pstrągi w takim wydaniu połykam w mig ;) Cudowny rybkowy obiad w akompaniamencie soczystych warzyw :)
OdpowiedzUsuńAle fajny sposób na pstrąga. Ja z pewnością skorzystam z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńpatrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pstrąga i z ochotą wypróbuję go na Twój sposób :) ponieważ wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńŻenia wpraszam się na obiad :)
OdpowiedzUsuń@Maggie - O, tak! książka ta, to moja skarbnica pomysłów na szybkie, smaczne i ciekawe jedzonko. Jest super!
OdpowiedzUsuń@goh. - Ty łakomczuchu!:))
@Anna-Maria - Dziękuję:)
@Escapade Gourmande - Warzywka są przepyszne, dlatego następnym razem podwoję ich ilość, albo potroję:)
@Ania - Dziękuję i mam nadzieję, że posmakuje:)
@Paula - :))
@magda k. - Cieszę się, że Ci się podoba:)
@kulinarne smaki - fajnie, lubię niezapowiedzianych gości!!!
Żenia, piekny ten twój blog! A najbarzdiej podoba mi sie to, ze robisz duzo fajnych potraw ze strączkami. Jestme jedną noga w wegetarianiźmie, więc na razie kombinuje, zeby za nudno nie było;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Oooo jak mi się podobają te pieczone warzywa :)
OdpowiedzUsuńpieknie wyglada! ja ostatnio jadlam pstraga "z potoka" w restauracji i tez pyszny byl. Ten twoj widze, ze jest rozowy - naprawde smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuń@42kmandmore - fajnie, że wpadłaś do mnie:) Ja również mało jadam mięsa i głównie wybieram ryby i owoce morza, więc napewno znajdziesz u mnie coś dla siebie.
OdpowiedzUsuń@turlaczek - mi też, są pyyyyyycha:)
@Małgosia - dziękuję:)
Żenia, narobiłaś mi smaku na pstrąga :) pyszny przepis! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie - proste, pyszne i niezwykle apetyczne - szczególnie kręcą mnie pieczone warzywa, za łososiem zresztą też przepadam i za dodatkiem migdałów w daniach. Zestaw wprost wymarzony dla mnie - koniecznie do zrobienia. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmoje smaki. danie pięknie się prezentuje
OdpowiedzUsuń