Smaki lata zmieszane ze smacznymi ziarnami quinoa. Idealna do pudełka z drugim śniadaniem, ale z powodzeniem może zastąpić też nam obiad w jeden z upalnych, letnich dni.
Składniki:
Ugotuj ziarna quinoa według sposobu z opakowania.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Pokrój bakłażana na centymetrowe plastry, posmaruj oliwą i przypraw solą i pieprzem.
Piecz około 15 minut, lub do czasu aż plastry będą miękkie i brązowe. Obróć je na drugą stronę, posmaruj jeszcze raz oliwą i piecz aż zbrązowieją.
Wymieszaj razem pomidorki, miętę i kozi ser z łyżką oliwy i świeżo mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj delikatnie quinoę z plastrami bakłażana, pomidorową mieszanką i sokiem z cytryny.
I gotowe:)
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szklanka suchego ziarna quinoa
- 200g małych pomidorków, przekrojonych na pół
- duża garść liści mięty, posiekanej
- 100g twardego koziego sera, pokrojonego w kostkę
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Ugotuj ziarna quinoa według sposobu z opakowania.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Pokrój bakłażana na centymetrowe plastry, posmaruj oliwą i przypraw solą i pieprzem.
Piecz około 15 minut, lub do czasu aż plastry będą miękkie i brązowe. Obróć je na drugą stronę, posmaruj jeszcze raz oliwą i piecz aż zbrązowieją.
Wymieszaj razem pomidorki, miętę i kozi ser z łyżką oliwy i świeżo mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj delikatnie quinoę z plastrami bakłażana, pomidorową mieszanką i sokiem z cytryny.
I gotowe:)
Jeszcze quinoa nie miałam przyjemności, ale w takiej sałatce na pewno by mi smakowało.:)
OdpowiedzUsuńA te moje pytania to:
- ile znasz języków i
- czy pracujesz w zawodzie?
Mocno ściskam.:)
Bardzo apetyczna ta sałatka, świetne połączenie z serem, bakłażanem i pomidorami. Muszę w końcu spróbować tego ziarna. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSwietna ta salatka, faktycznie idealna do pudelka z lunchem :)
OdpowiedzUsuńLekka - jestem pewna, że by Ci posmakowała!
OdpowiedzUsuńZnam rosyjski i angielski, na studiach mieliśmy też ukraiński i białoruski, ale tylko podstawy, abyśmy mogli korzystać ze źródeł w tych językach. Nie pracuję w zawodzie, obecnie szkolę się na MAMĘ DOSKONAŁĄ, ale narazie mam status MAMY NIEDOSKONAŁEJ, więc jeszcze długa droga przede mną do dyplomu mistrza:) serdeczności
Kamila - warto spróbować, są nie tyle co smaczne ale też bardzo zdrowe!
Maggie - tak, sprawdza się idealnie, i w pudełku śniadaniowym do pracy, jak i tym spakowanym na wycieczkę:)
Ja uwielbiam takie posiłki! Wszystkie składniki komponują się doskonale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam polaczenie fety i miety, oraz miety i quinoa a z cala reszta zapowiada sie fantastycznie.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja:)))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć :) pysznie i lekko :)
OdpowiedzUsuńjejku, jaka świetna...
OdpowiedzUsuńzgadzam się z paula
OdpowiedzUsuńidealny obiad na upalne dni, które chyba znowu do nas zagościły :)
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że ta sałatka by mi bardzo smakowała! Pięknie wygląda, jest na pewno zdrowa i nie wątpię w jej cudowny smak :)
OdpowiedzUsuńwygląda tak zachęcająco, że bardziej się nie da :) z przyjemnością bym posmakowała :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis - dzisiaj zrobiłam tę sałatkę, jest rewelacyjna.
OdpowiedzUsuń