niedziela, 3 lipca 2011

Bakłażanowa sałatka z quinoa.

        Smaki  lata  zmieszane  ze  smacznymi  ziarnami  quinoa.  Idealna  do  pudełka  z  drugim  śniadaniem,  ale  z  powodzeniem  może  zastąpić  też  nam  obiad  w  jeden  z  upalnych,  letnich  dni.





Składniki:
  • 1 duży bakłażan
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szklanka suchego ziarna quinoa
  • 200g małych pomidorków, przekrojonych na pół
  • duża garść liści mięty, posiekanej
  • 100g twardego koziego sera, pokrojonego w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Ugotuj ziarna quinoa według sposobu z opakowania.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Pokrój  bakłażana na centymetrowe plastry, posmaruj oliwą i przypraw solą i pieprzem.
Piecz około 15 minut, lub do czasu aż plastry będą miękkie i brązowe. Obróć je na drugą stronę, posmaruj jeszcze raz oliwą i piecz aż zbrązowieją.
Wymieszaj razem pomidorki, miętę i kozi ser z łyżką oliwy i świeżo mielonym pieprzem.
W dużej misce wymieszaj delikatnie quinoę z plastrami bakłażana, pomidorową mieszanką i sokiem z cytryny.
I gotowe:)

14 komentarzy:

  1. Jeszcze quinoa nie miałam przyjemności, ale w takiej sałatce na pewno by mi smakowało.:)
    A te moje pytania to:
    - ile znasz języków i
    - czy pracujesz w zawodzie?
    Mocno ściskam.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna ta sałatka, świetne połączenie z serem, bakłażanem i pomidorami. Muszę w końcu spróbować tego ziarna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietna ta salatka, faktycznie idealna do pudelka z lunchem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lekka - jestem pewna, że by Ci posmakowała!
    Znam rosyjski i angielski, na studiach mieliśmy też ukraiński i białoruski, ale tylko podstawy, abyśmy mogli korzystać ze źródeł w tych językach. Nie pracuję w zawodzie, obecnie szkolę się na MAMĘ DOSKONAŁĄ, ale narazie mam status MAMY NIEDOSKONAŁEJ, więc jeszcze długa droga przede mną do dyplomu mistrza:) serdeczności

    Kamila - warto spróbować, są nie tyle co smaczne ale też bardzo zdrowe!

    Maggie - tak, sprawdza się idealnie, i w pudełku śniadaniowym do pracy, jak i tym spakowanym na wycieczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam takie posiłki! Wszystkie składniki komponują się doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam polaczenie fety i miety, oraz miety i quinoa a z cala reszta zapowiada sie fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo ciekawa propozycja:)))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. nic dodać, nic ująć :) pysznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. idealny obiad na upalne dni, które chyba znowu do nas zagościły :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Coś czuję, że ta sałatka by mi bardzo smakowała! Pięknie wygląda, jest na pewno zdrowa i nie wątpię w jej cudowny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak zachęcająco, że bardziej się nie da :) z przyjemnością bym posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo dziękuję za przepis - dzisiaj zrobiłam tę sałatkę, jest rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń