środa, 29 czerwca 2011

Pstrąg z migdałami i czerwoną papryką.

        Ryba  pieczona  w  towarzystwie  papryki  i  słodkich  pomidorków.  Pstrąg  pachnący  latem.
Jedyne  co  zmienię  w  przepisie   przy  następnym  razie,  to   podwoję  ilość  warzyw,  bo  są  przepyszne.  Gorąco  polecam!
Przepis  pochodzi  z  książki  "GoodFood,  500  triple-tested  recipes".





Składniki:
  • 2 filety pstrąga (ok 140g każdy)
  • 1 duża czerwona papryka ( ja zmieszałam żółtą i czerwoną)
  • 2 duże pomidory, lub garść koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • pół cytryny


Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Filety pstrąga osusz papierowym ręcznikiem, przypraw solą i pieprzem i obsyp migdałowymi płatkami.
Pokrój paprykę i pomidory na nieduże kawałki, jeśli masz koktajlowe to przekrój je na pół. Ułóż warzywa w naczyniu do pieczenia. W małej miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, czosnek, szczyptę soli, polej miksturą warzywa i dobrze wymieszaj.
Piecz 20 minut.
Po tym czasie zrób miejsce w naczyniu z warzywami i ułóż ostrożnie przyprawione filety.  Piecz przez kolejne 10-15 minut, aż ryba będzie upieczona a płatki lekko zarumienione.
Podaj z kawałkami cytryny i ulubioną sałatą.



20 komentarzy:

  1. Rybka z tymi warzywkami pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest potrawa z moich marzeń i snów - po prostu idealna.:) Przepis jest jeszcze bez podwojenia, jak rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. @Kamila - O tak, pychotka!
    @Lekka - tak, przepis jest przed podwojeniem, i to jest zdecydowanie za mało warzyw jak na mój apetyt!
    @Doktor - więc mamy podobne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietna rybka - i swietna ksiazka!

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł na rybę!:) zjadłabym taką teraz mimo iż jestem już po lunchu:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta ryba wygląda bajkowo! Wspaniały przepis!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pstrągi w takim wydaniu połykam w mig ;) Cudowny rybkowy obiad w akompaniamencie soczystych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny sposób na pstrąga. Ja z pewnością skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. patrzę, patrzę i napatrzeć się nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam pstrąga i z ochotą wypróbuję go na Twój sposób :) ponieważ wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  11. @Maggie - O, tak! książka ta, to moja skarbnica pomysłów na szybkie, smaczne i ciekawe jedzonko. Jest super!
    @goh. - Ty łakomczuchu!:))
    @Anna-Maria - Dziękuję:)
    @Escapade Gourmande - Warzywka są przepyszne, dlatego następnym razem podwoję ich ilość, albo potroję:)
    @Ania - Dziękuję i mam nadzieję, że posmakuje:)
    @Paula - :))
    @magda k. - Cieszę się, że Ci się podoba:)
    @kulinarne smaki - fajnie, lubię niezapowiedzianych gości!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Żenia, piekny ten twój blog! A najbarzdiej podoba mi sie to, ze robisz duzo fajnych potraw ze strączkami. Jestme jedną noga w wegetarianiźmie, więc na razie kombinuje, zeby za nudno nie było;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Oooo jak mi się podobają te pieczone warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pieknie wyglada! ja ostatnio jadlam pstraga "z potoka" w restauracji i tez pyszny byl. Ten twoj widze, ze jest rozowy - naprawde smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. @42kmandmore - fajnie, że wpadłaś do mnie:) Ja również mało jadam mięsa i głównie wybieram ryby i owoce morza, więc napewno znajdziesz u mnie coś dla siebie.
    @turlaczek - mi też, są pyyyyyycha:)
    @Małgosia - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Żenia, narobiłaś mi smaku na pstrąga :) pyszny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetne danie - proste, pyszne i niezwykle apetyczne - szczególnie kręcą mnie pieczone warzywa, za łososiem zresztą też przepadam i za dodatkiem migdałów w daniach. Zestaw wprost wymarzony dla mnie - koniecznie do zrobienia. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. moje smaki. danie pięknie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń